Kolektivno pregovaranje

Kolektivno pregovaranje od interesa je za radnike, poslodavce, državu i društvo u cjelini

Kolektivno pregovaranje je najučinkovitiji instrument regulacije tržišta rada, jer proizlazi iz izravne interakcije aktera na tržištu rada te pruža veću fleksibilnost za poslodavce i bolje uređenje prava za radnike u odnosu na reguliranje tržišta rada zakonima.

Kolektivno pregovaranje od interesa je za radnike, poslodavce, državu i društvo u cjelini, jer dobro uređeni sustav kolektivnog pregovaranja pozitivno djeluje na makroekonomsku stabilnost i omogućuje kontrolu kretanja plaća, ali i redovno usklađivanja plaća s kretanjem cijena i produktivnosti, te pozitivno djeluje na smanjivanje društvenih razlika.

Unatoč velikom broju kolektivnih ugovora ne postoji stabilni, uređeni obrasci kolektivnog pregovaranja koji su nužni da bi se moglo govoriti o sustavu.

S obzirom na opisanu situaciju u Hrvatskoj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske odlučan je u namjeri da doprinese povećanju pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima, kao i koracima koji bi vodili prema uspostavi sustava kolektivnog pregovaranja.

SSSH i udruženi sindikati se ipak nadaju da industrijske akcije neće biti potrebne , već da će i u udrugama poslodavaca prevladati svijest o korisnosti širenja pokrivenosti i razvoja sustava kolektivnog pregovaranja za poslodavce i radnike, ali i društvo u cjelini.