Klinika za psihijatriju Vrapče slavi 144. godišnjicu osnutka

Tom je prilikom Tomislav Tomašević obišao i obnovljenu zgradu Odjela psihogerijatrije.

FOTO: Otvorena televizija

Gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je obnovljeni Odjel psihogerijatrije u Klinici za psihijatriju Vrapče, koja je tom prilikom svečano obilježila 144. obljetnicu.

– Ovo ne govorim napamet, želim reći da mi je izuzetno drago, zato smo malo i postponirali ovo slavlje, jer je bolnica osnovana 15. studenog, dva tjedna kasnije, upravo stoga da otvorimo ovu zgradu, rekonstruiranu i obnovljenu zgradu psihogerijatrije, jer je to veliki doživljaj i događaj, i za nas u bolnici, za naše pacijente, a rekla bih i za cjelokupnu hrvatsku psihijatriju i zdravstvo. Na tome smo zaista neizmjerno zahvalni Gradu Zagrebu jer je ovo investicija koju u potpunosti financira Grad – rekla je Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatrije Vrapče.

– Gradnja je počela još 2016. godine, prvi radovi 2018., a samo godinu kasnije sve je obustavljeno zbog stečaja izvođača, potom je došla korona, nakon čega je gradnja nastavljena – ispričala je Brečić i zahvalila se još jednom u ime svih zaposlenih, ali i pacijanata.

– Stoga, doista zahvaljujem, u ime svih pacijenata, sadašnjih i budućih, u ime svih nas profesionalaca koji smo dobili prekrasnu zgradu. Ta zgrada se proteže na tri tisuće metara kvadratnih i ima četiri svoje jedinice. Ona će skrbiti za 59 bolničkih pacijenata, a imat će i 25 stolnica dnevne bolnice. Time je završena rekonstrukcija i obnova stare zgrade koja je spomenik kulture, a koja je izgrađane kada i naša velika, glavna zgrada, 1879. godine – poručila je.

Ova zgrada je “glazbena Gavella”, kada su u pitanju radovi, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Baš se poklopilo da u istom mjesecu završimo i jedan i drugi projekt, projekti koji su započeli prije 5,6 ili 7 godina. Kao što ste čuli od ravnateljice, izgledalo je kao da se ovo nikad neće završiti, ponosan sam da smo 2022. godine, prije godinu i devet mjeseci započeli iznova radove na ovoj zgradi i da je ona konačno završena. Čuli ste i sami, projektiranje je počelo 2016. godine, to je sedam godina, pa do 2017. mislim da je krajem potpisan ugovor s izvođačima, oni su uvedeni u posao početkom 2018. godine, pet i pol godina kasnije zgrada je gotova. Dogodio se splet okolnosti, slično kao kod Gavelle, oko stečaja izvođača, bio je potres, svašta se zakompliciralo što se moglo zakomplicirati – pojasnio je Tomašević razloge zbog kojih se dugo čekalo na završetak radova.

Gradonačelnik je tom prilikom čestitao i 144. obljetnicu Klinike Vrapče, rekavši da su napunili “lijepe godine”.