Kineski mladi sportaši u Hrvatskoj uče tajne sportskog uspjeha

Preko stotinu mladih Kineza različitih uzrasta trenutačno boravi u Hrvatskoj, a gdje će provesti neko vrijeme trenirajući u hrvatskim klubovima i učeći od hrvatskih stručnjaka što je sve potrebno za ostvarivanje vrhunskih rezultata

FOTO: Igor Kralj TEKST: Select PR

Preko stotinu mladih Kineza različitih uzrasta trenutačno boravi u Hrvatskoj, a gdje će provesti neko vrijeme trenirajući u hrvatskim klubovima i učeći od hrvatskih stručnjaka što je sve potrebno za ostvarivanje vrhunskih rezultata. Jedna od najmoćnijih žena svijeta, potpredsjednica Državnog vijeća Narodne Republike Kine Nj. E. Sun Chunlan, uz predsjednika najvećeg kineskog sveučilišta, Beijing Sport University, prof. dr. Cao Weidong i predstavnice Ureda za međunarodnu razmjenu i suradnju BSU-a Wu Jun u Zagrebu je nazočila ovom povijesnom događaju za dva sportska svijeta.

– U sklopu sportske suradnje koju danas predstavljamo odvijat će se razmjene sportaša, trenera, profesora i sportskog znanja. Mnogi profesori zagrebačkog Kineziološkog fakulteta već su gostovali u Kini kao stručni predavači tijekom godina. Sada je ta razmjena došla do faze koja je zaista relevantna, pogotovo za razvoj kinesko-hrvatskih odnosa – izjavio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Kineske državne dužnosnike ugostili su predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Ivana Čuković-Bagić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Krističević te voditelj projekta Damir Knjaz ispred Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

– Naša suradnja traje već 10 godina, i Kinezi su uvijek u tim razgovorima na akademskoj razini isticali svoje čuđenje što jedna mala zemlja ima postiže takve rezultate. Sve je to kulminiralo kada ih je potpuno šokiralo ulazak Hrvatske u finale svjetskog nogometnog prvenstva – izjavio je voditelj projekta Damir Knjaz te dodao:

– Krenuli smo u projekt koji će njihovu djecu uključiti u naš sustav sporta, pogotovo uz naše trenere. Njihovi sportaši trenirat će u našim klubovima, natjecati se s našom djecom, a u Kini se nadaju da će kroz nekoliko godina biti stožerni igrači njihovih nacionalnih vrsta.

Uz predstavljanje, odigrana je i košarkaška utakmica hrvatskih i kineskih košarkaških nada. Nakon nje, uslijedilo je zajedničko fotografiranje mladih sportaša i visokih dužnosnika. Kina je globalna velesila i najmnogoljudnija zemlja na svijetu, ali na sportskom planu veliki rezultati su izostali. Hrvatska, koja nema niti 1% kineskog stanovništva, postiže zavidne uspjehe u različitim sportovima. Upravo su ti međunarodni uspjesi ponukali Kineze da u Hrvatskoj razvijaju svoje buduće sportaše. Sportska suradnja Kine i Hrvatska još je jedna velika pohvala hrvatskom sportu te najbolji pokazatelj koliko sportski uspjesi znače međunarodnom ugledu naše zemlje.

Suradnja se održava u zajedničkoj organizaciji sa Hrvatskim olimpijskim odborom, Gradom Zagrebom, Sveučilištem u Zagrebu i Kineziološkim fakultetom u Zagrebu, te predstavlja novu viziju sportske budućnosti ali i priliku za međusobnu razmjenu, učenje i suradnju povezujući pri tom zemlje sa različitih krajeva svijeta.