Kako se obilježava Advent u Zagrebačkoj županiji

Advent

Autor: TM, Izvor: www.zagrebacka-zupanija.hr 12/13/2016 14:38

Tradicionalno se u većini gradova i općina održavaju božićni sajmovi na kojima će posjetitelji moći uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava, koncertima, predstavama i festivalima zabavnoga i humanitarnog karaktera, klizanju te raznim izložbama, a sve uz nezaobilazne slastice i zimske delicije sa naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Donosimo vam samo mali dio blagdanske čarolije zagrebačkog zelenog prstena.

Advent u zaprešićkom kraju započeo je paljenjem prve adventske svijeće, a „Ledena bajka“ odvija se na niz lokacija u gradu gdje će posjetitelji uživati u sajmovima, koncertima, prigodnoj blagdanskoj ponudi, zimskim gurmanskim specijalitetima, druženju s Djedom Božićnjakom u vlakiću i klizanju. Žive jaslice bit će uprizorene u dvorcu Lužnica na samu polnoćku, dok će od 11. prosinca dvorac biti pod svijećama, a u njemu će se smjestiti i božićni sajam.

Advent u Jaski započeo je otvaranjem klizališta na Strossmayerovom trgu gdje će posjetitelji uživati u nastupima KUD-ova, bogatom božićnom sajmu i velikoj kupoli koja svijetli u različitim bojama. Za potpuni božićni ugođaj bit će uprizorene i žive jaslice.

Velikogorički adventski program dio je manifestacije Prosinac u Gorici, koja obuhvaća brojna događanja. Najveći dio njih održava se u središtu grada, u Parku dr. Franje Tuđmana, u kojem će Velikogoričani dočekati Novu Godinu. Koncerti, izložbe, priredbe, klizalište i selo Djeda Božićnjaka samo su dio bogate božićne ponude kojom će i ove godine razveseliti sve posjetitelje.

U Svetom Ivanu Zelini posjetitelji mogu uživati u bogatom programu koji uključuje razne predstave, izložbe, priredbe i prigodne koncerte. Tu su i prigodna događanja poput druženja u kući Djeda Božićnjaka, Winter partya i dolaska Djeda Božićnjaka na motoru.

Advent u Samoboru započeo je otvaranjem klizališta, a 3. prosinca na Trgu kralja Tomislava djeca će kititi bor ukrasima koje su sami izradili. Tijekom cijelog adventa održavat će se radionice izrade ukrasa, filmske projekcije, humanitarna događanja, predstave i božićni sajam, dok će 6. prosinca slatkiše dijeliti sv. Nikola. Na samu polnoćku u crkvi sv. Anastazije bit će uprizorene žive jaslice.

Blagdansko vrijeme u Dugom Selu započinje 9. prosinca otvaranjem tradicionalnog Anđelek festa. Badnjak je predviđen za druženje građana uz ribice i kuhano vino pod satom u centru grada. Za posjetitelje su organizirani koncerti te igraonice i radionice za djecu.

Ovogodišnji advent u Ivanić-Gradu započinje dočekom sv. Nikole te otvaranjem božićnog sajma na novouređenom Trgu Vladimira Nazora, gdje će na sam Badnjak biti organizirano druženje građana, fotografiranje s Bakom i Djedom Mraz te uprizorenje živih jaslica. Uz božićne priredbe, koncerte i izložbe i ove godine organiziran je advent za djecu na izletištu Petek.

Tijekom čitavog adventa u Svetoj Nedelji organizirane su kreativne radionice za djecu, koncerti i božićne izložbe. Susret sa sv. Nikolom i prigodna dječja predstava „Maša i prijatelji“ očekuju djecu već 3. prosinca, dok će se tradicionalno obilježavanje blagdana sv. Lucije održati 18. prosinca u Strmcu.

Trg Petra Zrinskog u Vrbovcu i ove će godine obogatiti domaći proizvođači sa ukusnim domaćim proizvodima, a za potpuni božićni ugođaj na trgu će nastupiti Zbor Srednje škole, HKUD Petar Zrinski te Zbor vrbovečkih umirovljenika. 23. prosinca, pod borom na trgu, djeca će razmijeniti poklone, a u Novu godinu posjetitelji u Vrbovcu će ući plesanjem ponoćnog valcera i vatrometom.

Otkrijte i iskusite zimsku bajku zagrebačkog zelenog prstena.