Jubilarnih 500. godina reformacije u Europi

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu obilježena je 500. godišnjica reformacije u Europi. Prema zadnjem popisu stanovništva, broj vjernika je 0,34 posto od ukupnog broja stanovnika Hrvatske

Reformacija 16. stoljeća promijenila je religijsku, kulturnu, političku i gospodarsku sliku Europe, a započela je kada je otac protestantizma Martin Luther, na vrata crkve Svih svetih u njemačkom Wittenbergu pribio svojih 95 teza o oprostu. Od tada se zadnji dan u listopadu, obilježava kao Dan reformacije nizom prigodnih događanja u cijelom svijetu, pa tako i u našoj domovini.

– Pokret reformacije snažno je utjecao na europsku povijest i uvelike je oblikovao europski identitet modernog društva. Zagreb je grad bogate reformacijske baštine jer su u njemu djelovali mnogi, koji su doprinijeli kozmopolitskom duhu našeg današnjeg grada – istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U današnje vrijeme, obilježavati 500. godišnjicu reformacije u Hrvatskoj, predstavlja višestruki izazov, a modernizacijom društva treba pronaći načine kako približiti ili osuvremeni pokret koji je nastao u kasnome srednjem vijeku. U korak s tim izazovima ide i Grad Zagreb

– Podupiremo projekte renoviranja crkvenih objekata i pomažemo u obilježavanju vjerskih te kulturnih događaja, a bez sumnje to ćemo i ubuduće neupitno činiti. Ponosni smo što je ove godine uspješno završen proces integracije studija protestantske teologije te što je postao sastavnicom Zagrebačkog sveučilišta kao Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić – izjavio je Bandić.

Za kraj, gradonačelnik je dodao kako činjenici da je Zagreb otvorena europska metropola uvelike pridonosi bogatstvo različitosti koje njeguje, a dio toga su i protestantske crkve.