Izložba “Vrijeme pokreta” u Pogonu Jedinstvo

Uzbudljiva multimedijalna instalacija Vrijeme preokreta premijerno predstavljena u black-boxu Pogona Jedinstvo, rezultat je suradnje autorica Mirjane Vodopije, Ive Ćurić i suradnika Nenada Brkića, autora glazbe i Vedrana Relje koji  je zaslužan za izvedbu instalacije

“U određenom trenutku svakodnevice, bliske pojave iznenada nam izgledaju pogrešno, djeluju uznemirujuće. Izložba Vrijeme preokreta jest utopijska vizija vječnosti u kojoj je skrivena neodgodiva prijetnja. Jasno je kako kretanje bez napretka akumulira energiju, čime neodrživa napetost raste, a baš u jednoj kritičnoj točki ta nakupina žulja, negoduje i visi pod prijetnjom urušavanja. Neupitan je njezin preobražaj u nepoznato.
Mirjana Vodopija i Iva Ćurić zakoračile su izvan koordinata poznatog im umjetničkog krajolika. U središtu multimedijalne instalacije izobličeni je jednorog koji usamljeno lebdi, praćen svjetlošću. Projekcija snijega na zidovima, prividnog spokoja i tišine, uokviruje osjećaj nadrealne praznine pred promatračem. U suradnji u kojoj su zajednički prigrlile dosad neosvojene umjetničke prostore, autorice kreiraju ambijent začudne ljepote, magličaste atmosfere, snovite vizije.
Uzbudljiv trenutak prelama se na granici ugode, Kairosa kojeg poželimo zadržati, odnosno sigurnosti ponavljanja i, istovremeno, lagane nervoze. Štoviše, nepovjerenja koje stvara takvo nepromjenjivo stanje inkubacije. U iščašenom trenutku stojimo usred snježne kugle, čekajući prijelomnu točku transformacije.”

Well what if there is no tomorrow? There wasn’t one today. 
(Groundhog Day)

Mirjana Vodopija u ovom se radu bavi pitanjima svijesti i percepcije svjetla, vremena i prostora, često prožimajući različite umjetničke discipline i medije: crteže, grafike, fotografije, objekte, instalacije, videoinstalacije i ambijenate. Diplomirala je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je 37 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 200 skupnih izložbi i kustoskih koncepcija, umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja u svijetu. Dobitnica je 14 likovnih nagrada od kojih su posljednje, 2020. godine: Nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH za samostalnu izložbu Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. godine i Godišnja nagrada HDLU-a za najbolju izložbu u 2019. godini za istu izložbu. Autorica je brojnih scenografija i vizualnih identiteta emisija u produkciji Hrvatske televiizije. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovite profesorice.

Iva Ćurić (HR 1984.). Godine 2010. diplomirala je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sveučilišta Zagrebu, smjer grafika. 2006./2007. studira duboki tisak na Akademiji za likovno umetnost in obrazovanje u Ljubljani. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u polju proširene grafike. Interes umjetničkog istraživanja usmjerava na kolaboraciju sa znanstveno-tehničkim područjem s naglaskom na ispitivanje percepcije, odnosa vidljivosti i nevidljivosti, teme podataka, informacija. U konceptualnom smislu radove razlaže preko pojmova stvarnosti do privida i apsurda. Svoj rad izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je kao asistentica na ALU Zagreb.

Ulaz je besplatan, no za posjet izložbi potrebna je važeća EU digitalna Covid potvrda.
Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 30. siječnja, svakim danom od 16 do 20 sati.