Izbjeglice i migraniti ne šire zaraze

foto: jabuka.tv

Jedan od najvećih problema s kojima se izbjeglice suočavaju je osim integracije u društvo i problem zdravstvene zaštite. Upravo iz tog razloga u Kući Europe predstavljen je projekt CARE financiran od strane Europske unije. Cilj projekta je promicanje dostupnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi za migrante i izbjgelice.

– To je jedan projekt koji financira Europska unija i u kojem sudjeluje nekoliko država. Osim Hrvatske, to je Italija, Grčka, Malta i Slovenija. Odnosno sve države koje su tijekom nedavne migranstke krize bile jako izložene migrantskom pritisku. Mi smo tijekom ovog relativno kratkog ali vrlo učinkovitog perioda održali nekoliko radionica, a isto tako isproducirali materijale koji imaju za cilj s jedne strane pomoći migrantima da se snađu u Hrvatskoj, a s druge strane upoznati naše stanovništvo s nekakvim problemima koji možda najviše muče migrante – istaknula je Goranka Petrović, epidemiolog.

Cilj projekta je i razbiti stereotipe među domaćim stanovništvom, poput onih da migranti prenose zarazne bolesti. Najčešće je riječ o mladim i zdravim ljudima, te ne predstavljaju rizik širenja bolesti među domaćim stanovništvom.

– Najteži dio je pokušati razumjeti druge kulture, jer u migraciji kao što znate nikad niste pripremni. Ona samo zahvati vašu zemlju i nije moguće znati sve o svemu. Ali na kraju svega mi smo isto ljudi i govorimo o ljudima koji su bolesni, a mi koristimo naše znanje kako bismo im pomogli i shvatili njihovu kulturu – izjavila je Marika Podda Connor.

Kako bi se tražiteljima azila pomoglo bolje razumjeti njihova prava, tiskani su i vodiči kroz hrvatski zdravstveni sustav na nekoliko jezika.

– Pokušavamo dati što je moguće više informacija izbjeglicama kako pristupiti zdravstvenom sustavu i kako to ispravno učiniti, jer je sustav kompleksan. Zatim smo razvili program treninga za kako ih mi zovežmo kulturne medijatore, ne samo kako bi prevodili za vrijeme kliničkih susreta, nego kako bi i nama pomogli da shvatimo kulturu i ponašanja migranata koji su bolesni i traže našu pomoć – dodala je Connor.

Nemaju sve zemlje Europe jednaku razinu zdravstvene zaštite za azilante, te je cilj projekta harmonizirati zdravstveni sustav ili ublažiti kulturalne razlike u poimanju zdravlja i bolesti.