Iz Ivanića putuje u humanitarnoj misiji na Haiti

Autor:: Tanja Molvarec 5/11/2010 11:13

-.-mishalulu.com-.-Među volonterima Crvenog križa koji su se nesebično odlučili pridružiti humanitarnoj misiji na Haiti je i Jasminko Kranjčec (36) iz Ivanić Grada, koji će na šest tjedana napustiti udobnost svog doma i uputiti se u daleku potresom razorenu zemlju. Njegov zadatak će biti tehnička pomoć jedinici za žurni odgovor na katastrofe, poljskoj bolnici Njemačkog Crvenog križa.

– Nije me strah i iako je ovo prvi put da idem na humanitarnu misiju. Međutim, već sam prošao mnogobrojne treninge i spreman sam. Strašno je to što se dogodilo tim ljudima i svaka im je pomoć dobrodošla. Nastojat ću prenijeti svoje znanje i iskustvo lokalnim ljudima jer je to zapravo i cilj ove misije. Da ih se nauči kako da se što efikasnije nose sa situacijom i da pomažu jedni drugima- kazao je Kranjčec koji će tijekom tih šest tjedana najviše raditi na premještanju opreme iz šatorske bolnice u čvršći i stabilniji objekt.

– U 7. i 8. mjesecu je sezona uragana i bonica mora biti u stabilnom objektu. No neće samo ovaj tehnički dio biti moja domena. Nastojat ću i pomoći gdjegod i za štogod me budu trebali. To uključuje i pročišćavanje vode, promicanje higijenskih navika, a također i podučavanje volontera Haićanskog Crvenog križa o načinu korištenja opreme za proizvodnju pitke vode i poboljšanje sanitarnih uvjeta- kazao je Kranjčec koji se na ovu misjiju odlučio bez prevelikog razmišljanja.

– Rekao sam samom sebi pa zašto ne? Kako su mogli i drugi mogu i ja osposobljen sam, mogu i želim pomoći i odraditi taj posao- zaključio je Kranjčec i dodao da bi se iše ljudi trebalo priključiti humanitarnim misijama jer pomoć je svugdje doborodošla.

Kranjčec je i volonter Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivanić Grad i radi u Vatrogasnoj postaji. Sudjelovao je u edukaciji međunarodne jedinice za žurni odgovor na katastrofe, educirao se za potrebe pročišćavanja vode u uvjetima katastrofe i bio je trener za edukaciju međunarodne jedinice za žurni odgovor na katastrofe.