IT industrija je najisplativiji sektor u Hrvatskoj

Cilj održane konferencije je kvalitetna procjena potreba i potencijala IT sektora, što je preduvjet za stvaranje konkretnog i održivog plana razvoja IT industrije u budućnosti

Foto: OTV

IT industrija u Hrvatskoj razvija se nekim svojim zasebnim putem, nespecifičnim za ostatak gospodarstva. Iz godine u godinu pokazuju zavidan rast prema svim pokazateljima i možemo reći da se IT zdravo razvija na vlastitim nogama. Institucije su to potkrijepile i brojkama.

Održana je konferencija “IT industrija kao pokretač rasta i razvoja: Analiza stanja i sljedeći potezi” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

I u pandemijskim uvjetima IT industrija je ostvarila stopu rasta. To nisu one dvoznamenkaste brojke kakve su bile u posljednje četiri godine, ali ipak su uspješne” – naglašava Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.

Ove je godine izvor IT industrije prešao 9 milijardi kuna, prosječna plaća zaposlenika u IT-u je 9000 HRK, što je znatno više od hrvatskog prosjeka. U Hrvatskoj aktivno posluje oko 5700 firmi, a prihod ovog sektora došao je skoro do 28 milijardi kuna.

Po broju poduzeća, ukupnom prihodu i vrijednosti izvoza hrvatska IT industrija nalazi se pri dnu europske ljestvice, međutim po nekim pokazateljima raste brže od europskog prosjeka.

Kada bi Hrvatska u Europi rasla kao što raste IT u Hrvatskoj, imali bismo dobre argumente za razgovor o nekoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.