Istraživanje geotermalnog potencijala za potrebe toplinarstva u Velikoj Gorici

U Velikoj Gorici provodi se istraživanje geotermalnog potencijala za potrebe toplinarstva.  Agencija za ugljikovodike provodi istraživanje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), pod ciljem „Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora“.

U sklopu projekta izvode se preliminarne istražne aktivnosti za geotermalne vode, a koje bi se koristile za potrebe toplinarstva. Projekt je financiran sredstvima Europskih fondova. Na prostoru snimanja započeli su geodetski radovi kolčenja točaka snimanja te su postavljane oznake sa zastavicama koje će nakon snimanja biti uklonjene. “Snimanje 2D seizmičkih podataka na području Velike Gorice započeti će 9. siječnja 2023. g. te će trajati desetak dana”, poručuju iz Grada Velika Gorica.

“Eventualne štete koje nastanu uslijed seizmičkih mjerenja procijenit će se odmah nakon završetka radova o čemu će vlasnici/korisnici zemljišta biti na vrijeme obaviješteni. Odštetni zahtjevi bit će dostavljeni svim vlasnicima/korisnicima zemljišta”, dodali su iz Grada Velika Gorica.

Mole građane za razumijevanje i nesmetani rad ekipa Agencije za ugljikovodike, te da ne diraju postavljene oznake i geofone na zemljištima, kao i drugu opremu kako ne bi došlo do oštećenja.

ČLANAK NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.