Inicijativa za mjernu jedinicu boscovich

Ruđer Bošković mogao bi dobiti mjernu jedinicu nazvanu svojim imenom. Inicijativa je to troje hrvatskih znanstvenika okupljenih na tribini Eppur si muove, koje se održavaju u Knjižnici Grada Zagreba.

Pored postojećih 7 osnovnih mjernih jedinica: m, kg, s, A, K, cd i mol, u Hrvatskoj je uočena mogućnost i potreba za imenovanjem osme mjerne jedinice, za koju se predlaže naziv ‘boscovich’, oznake B – ističe Stipe Kutleša, ravnatelj Instituta za filozofiju.

Dobivanje međunarodnog priznanja takve mjerne jedinice za svaku je državu ravno dobivanju 60 Nobelovih nagrada – navodi Davor Pavuna, sveučilišni profesor fizike na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju.

O čemu se tu zapravo radi?

Kao sto se s jedinicom ‘mol’ izražava količina tvari (quantity of substance), tako se jedinicom ‘boscovich’, B, može izraziti kvaliteta tvari (quality of substance). Dakle, ne samo koliko je prisutno neke tvari – izraženo u jedinici ‘mol’ – već i o kakvoj vrsti tvari se radi – izraženo u jedinici ‘boscovich’, B. Ta jedinica se također može koristiti i za izražavanje drugih fizikalnih veličina npr. ‘poretka tvari’ (Eng. order of substance) – pojasnio je Milan Perkovac, urednik i voditelj tribine.