HRT nezgodno iskoristio gostovanje Mije Oremović

Glumica Mia Oremović

Autor: Maja Gujinović 2/8/2010 11:40

Iako su mnogi u početku pomislili da se radi o režiranom skeču, gostovanje jedne od najvećih hrvatskih glumica Mije Oremović, u sinoćnjoj emisiji ‘Evergreen’ HTV-a, činilo se više kao vapaj za pomoć 92-godišnje starice. 

-.-Antonio Bronić / PIXSELL-.- Danijela Trbović i Robert FerlinNaime, u razgovoru s voditeljima Danijelom Trbović i Robertom Ferlinom, slavna je glumica djelovala pogubljeno i uplašeno, a njena je priča više zvučala kao tužna ispovijest, nego neobavezni razgovor u subotnjoj emisiji zabavnog karaktera.

Kako je voditeljima uzrujano prepričavala Mia Oremović, trenutno živi u malom stanu, u kojem joj svaki dan dolazi žena koja je potkrada i traži od nje usluge.

Ona se, navodno za pomoć obratila i ravnatelju kojeg je imenovala ali nije spominjala u kojoj instituciji radi.

Iako je Ferlin pokušao ‘izvući’ situaciju smirujući glumicu, bilo je očito da nitko nije očekivao takav razvoj događaja, pa se uskoro emisija nastavila po planiranom scenariju, a starica je, valjda shvativši nezgodnost situcije, nastavila gledati u pod.

 Grgić: `Nije u redu da se ova legenda hrvatskog glumišta iskorištava na taj način

Neočekivani istup pomalo zaboravljene legende hrvatskog glumišta zasigurno je rastužio mnoge gledatelje sinoćnjeg Evergreena, koji su se veselili gostovanju vesele Mine iz filma ‘Tko pjeva, zlo ne misli’ uloge po kojoj je i najviše pamtimo.

-.-Marko Lukunić / Pixell-.-Goran Grgić– Nezgodno je da se jedna takva legenda glumišta iskorištava na taj način. Trebali bi imati više razumijevanja za ljude koji su u godinama. Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika svakako će sastati da razmotri situaciju i poslati upit Hrvatskoj radio televiziji – rekao je Goran Grgić predsjednik HDDU, kojeg je član i Mia Oremović.

Kako objašnjava, glumicu često viđa i posjećuje je, kao i sve starije članove društva, no nikada mu se nije žalila na takve probleme.

– Žalila se doduše da je više ne zovu na film i televiziju, a da toliko još ima za dati. Ona zaista uživa u svojoj starosti, ali ne priznaje svoje godine. Čak ne želi ni hodati s štapom iako je noga boli – objasnio je Grgić.

Paranoju ili utemeljeni strah Mije Oremović trebale bi istražiti odgovorne institucije

-.-Pixell-.-Mia OremovićMia Oremović koja je karijeru započela još davne 1942. godine živi sama u stanu na Trgu bana Jossipa Jelačića i često se može vidjeti u šetnji gradom. Prije dvije godine, na svoj 90. rođendan posjetila je Motovunsi filmski festival gdje je primila nagradu ’50 godina’.

Postavlja se pitanje da li je tko iz emisije ‘Evergreen’ razgovarao s glumicom u poodmaklim godinama prije njenog nastupa, pripremio je na emisiju koja se emitira uživo, a u kakvim dugo nije gostovala. Isto tako odgovorne službe bi trebale istražiti njene navode, i saznati ima li u njima istine ili je to nažalost, ili na sreću, samo slučaj staračke paranoje. 

Danko Družijanić, glasnogovornik HRT-a objasnio je kako nije gledao emisiju ali da će se ova televizijska kuća očitovati kada istraži o čemu se točno radilo.