Holjevac provela građane gradskom skupštinom

Ulaz u staru gradsku vijećnicu

autor: Filip Kordić 11/16/2009 21:49

Piše: Filip Kordić

Zagrebačka Stara gradska vijećnica otvorila je u ponedjeljak, 16. studenog svoja vrata posjetiteljima. Građani su tako dobili rijetku priliku razgledati Gradsku skupštinu te druge dvorane u kojima inače zasjedaju radna tijela Skupštine.

Danom otvorenih vrata obilježava se 767. obljetnica donošenja Zlatne bule. Riječ je o dokumentu kojeg je donio hrvatsko-ugarski kralj Bela IV kako bi se odužio stanovnicima Gradeca za pruženo utočište u bijegu pred Tatarima. Zlatna bula je iznimno važan dokument jer je Gradec njenim donošenjem dobio status slobodnog kraljevskog grada.

Na žalost, građani su na danima otvorenih vrata imali priliku vidjeti samo kopiju Zlatne bule, budući da se original čuva u Hrvatskom državnom arhivu.

Ove godine obilježila se i 175. obljetnica Stankovićevog kazališta, značajnom po tome što je u njemu izvedena prva predstava na hrvatskome jeziku.

Razledavanje gradske vijećnice bilo je organizirano po grupama tako da je na svaki puni sat kretala nova skupina. Domaćin otvorenih vrata bila je podpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac. Dvoje glumaca koji su tumačili uloge Kristofa Stankovića i Sidonije Erdody proveli su posjetitelje kroz povijest grada Zagreba i gradske vijećnice.

Vođena tura trajala je 40-ak minuta uz odličnu atmosferu koju je stvorilo dvoje mladih glumaca potpuno uživljenih u svoju ulogu. Na kraju ture posjetitelji su mogli obići dvoranu za vjenčanja te pogledati izložbu. U 19 sati bila je zadnja tura za obilazak nakon koje je uslijedio koncert klasične glazbe.

Veliki interes građana i pozitivne reakcije potvrdile su da je ideja o danu otvorenih vrata bila pun pogodak.