Hoće li Zagrepčani plaćati prirez 16% umjesto dosadašnjih 18%?

Zagrepčani bi mogli očekivati smanjenje prireza sa 18 na 16%. Smanjenje od 2% prijedlog je kluba zastupnika SDP-a koji je došao na dnevni red sjednice Odbora za financije u Gradskoj skupštini.

– Ovaj amandman koji je podnio klub zastupnika SDP-a, ja ću otvoreno reći, pročitao sam ga. To spada u kategoriju zbrke . Ovo je klasičan galimatias jer se zapravo od poimanja problema pa do pojašnjenja uopće ne slijedi tok misli, niti se zna što se hoće, osim da se smanji prirez sa 18% na 16% – navodi Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije.

Smanjenjem prireza Grad Zagreb bi iz proračuna izgubio oko 90 milijuna kuna, a pitanje je što time dobivaju građani.

– To je bitno jer se obično pred izbore izlazi sa ovakvim prijedlozima sa ciljem da se uputi kako će građani nešto dobiti od toga. Međutim ako se ovime htjelo pomoći obiteljima i zaposlenicima nižih primanja, ne možete im pomoći kad jednostavno nisu u škari oporezivanja, jer pitanje prireza vezano je uz porez na dohodak, a porez na dohodak je dio državne politike – upozorava Kojić.

Mišljenja oko SDP-ovog amandmana su podijeljenja.

– Ne znam da li netko može vidjeti koliko to može utjecati na nešto kad nije ni prošlo pola fiskalne godine. To je jednostavno nemoguće za vidjeti, ali što se tiče ovog prijedloga, to traži puno detaljniju raspravu sa puno argumenata više – istaknuo je Zoran Čogelja, član Odbora za financije Gradske skupštine Grada Zagreba.

Prijedlog o smanjenju prireza prihvaćen je većinom glasova na Odboru za financije, a detaljnija rasprava uslijedit će 21.ožujka na sjednici Gradske skupštine nakon čega će Zagrepčani doznati hoće li doista plaćati manje.