Hoće li se smanjiti plaće zaposlenicima Gradske uprave?

Gradonačelnik Milan Bandić ponovo je, na dnevni red sjednice Gradske skupštine, stavio smanjivanje plaća zaposlenicima u Gradskoj upravi, odnosno svojim savjetnicima. Bandić navodi kako je sam sebi u posljednje tri godine smanjio plaću za 15 posto, pa ne vidi razloga zašto i oni ne bi postupili isto

Treći pokušaj gradonačelnika Milana Bandića da se smanje plaće zaposlenicima Gradske uprave, utjecao bi i na četiri savjetnika predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića.

– Ovdje se radi principijelno o tome da naš stav dva puta bio da to nećemo podržati, pa nećemo ni danas. Već sam to rekao i na prethodnim tiskovnim konferencijama i tako ćemo danas glasovati, to nećemo podržati – izjavio je Mikulić.

Pojedini gradski zastupnici ne vide to kao dobru mjeru štednje, već smatraju kako bi se gotovo dva milijuna kuna moglo uštedjeti na drugi način.

– To je da Grad prestane financirati određene projekte diljem Hrvatske. To mi već počinje sličiti na ulazak gradonačelnika u predsjednički kampanju pa iz proračuna Grada Zagreba financira razne projekte. Postoji financiranje projekta u Istri, Đurđevcu, a također postoje i neke udruge nacionalnih manjina te isključivo uzak krug tih udruga dobiva ogromna sredstva iz proračuna Grada Zagreba direktnom odlukom gradonačelnika – objasnio je gradski zastupnik Renato Petek.

Bandić svoj prijedlog temelji na solidariziranju oko 180.000 umirovljenika u Gradu Zagrebu, čija su primanja manja od 1.000 kuna. No, HNS-ov Tomislav Stojak, također, nije imao riječi hvale za ovaj prijedlog.

– To je čisti jeftini populizam gradonačelnika. Trebamo učinkovitiju, kvalitetniju i manju Gradsku upravu, a ne samo da se smanjuju plaće njegovim savjetnicima. Neki od njih rade izuzetno kvalitetan posao, neki manje kvalitetan posao. Potrebnije je razgovarati sa socijalnim partnerima, sindikatima i vidjeti što je realno, a što ne, za buduće održivo poslovanje Holdinga, koji je u velikim problemima. Nije dobra financijska situacija u Gradu Zagrebu, ali neće je spasiti 2 milijuna kuna savjetnicima i pročelnicima, već bolja politika – dodao je Stojak.

Ako je suditi prema dosad rečenome, plaće će za sada ostati netaknute.