Građanima kod Dugog sela preskupa kanalizacija

Autor:: Nenad Haleuš Mali 12/3/2009 9:44

Mještani dugoselskog rubnog gradskog naselja Puhovo našli su se u paradoksalnoj situaciji. Naime, sve do prošle godine ovo naselje nije imalo kanalizaciju. U sklopu rješavanja kanalizacijskog sustava, a nakon održavanja sličnog skupa na kojem su građani dali suglasnost, grad je uložio 3,6 milijuna kuna i izgradio kanalizaciju i u ovom naselju, te doslovno doveo priključke u dvorišta 175 tamošnjih kućanstava.

-.-Nenad Haleuš Mali-.-Naselje Puhovo u Dugom SeluNo, na kanalizaciju se tijekom protekle godine dana priključila svega nekolicina kućanstava, a nakon pismenog podsjećanja na obvezu priključenja od strane grada, uslijedila je peticija u kojoj se izražava nezadovoljstvo visinom od 7 554 kune naknade za priključak.

S obzirom da u ovom naselju nije formirano vijeće mjesnog odbora, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak je sazvao sastanak koji je večeras, u prilično burnoj atmosferi, održan u gradskoj vijećnici.

Dok su gradski čelnici pokušavali objasniti da bez plaćanja propisanih davanja neće biti moguća daljnja izgradnja infrastrukture, te da ista visina vrijedi za cijeli grad, a ne samo za Puhovo, mještani su svoje stavove branili zabrinjavajućim socijalnim stanjem većine tamošnjih obitelji, te, kako je rečeno, nerealnom i previsokom cijenom naknade.

Nije prihvaćen niti prijedlog grada da se plaćanje riješi putem poslovne banke koja bi, na preporuku grada, omogućila otplatu do 84 obroka.

Građani su tražili promjeni odluke o naknadi, a dio njih i potpuno oslobađanje plaćanja jer su, kako se čulo, građani nekih susjednih ulica bili oslobođeni tog davanja.

Nakon što je pročelnik za komunalne poslove Goran Bučević pojavio da su oslobađanja bila moguća po odluci staroj desetak godina, koja više nije na snazi, a smanjenje naknade ne bi se moglo retroaktivno primijeniti na mještane Puhova, gradonačelnik je prihvatio kompromisno rješenje da će se založiti za mogućnost otplate na 24 rate, bez kamata i posredovanja poslovne banke. Ukoliko se takvo rješenje pokaže mogućim građani će dobiti uplatnice na kućnu adresu.


Ukoliko se pak pokaže da se gradski proračun ne može odreći značajnih sredstava od 1,2 milijuna, koliko iznosi ukupni iznos koji treba prikupiti od grašana, na tako dugački rok, Kruhak je obećao da će u roku od deset dana održati novi zajednički sastanak na kojem će se morati pronaći konačno rješenje.