OPORBA KRITIZIRALA RAD GRADSKIH UREDA: Grad Zagreb ne namjerava dizati plaće iduće godine

Iz Grada Zagreba poručuju kako zbog proračunske ograničenosti neće doći do povećanja plaća iduće godine. Riječ je skoro 12 000 zaposlenika kojima je povećanje obećano kolektivnim ugovorom.

Na sjednici Gradskog odbora za komunalno gospodarstvo raspravljalo se o prijedlogu proračuna Grada Zagreba za 2018.godinu. Prihodovna strana proračuna se smanjuje, te iako ta stavka postoji u kolektivnom ugovoru, povećanje plaća u predškolskim, kulturnim i drugim ustanovama neće se dogoditi.

– U ovom proračunu nije planirano povećanje plaća iduće godine. Iako po kolektivnom ugovoru takva odredba postoji, naprosto zbog proračunske ograničenosti nije bilo moguće planirati povećanje plaća. Ovdje se radi o svim onim zaposlenicima koje stalno nabrajamo, a to je 5600 u predškolskim ustanovama, 1850 u kulturnim ustanovama, oko 400 zaposlenika u javnoj vatrogasnoj postrojbi, 450 zaposlenika u ustanovi za upravljanje sportskim objektima itd. – pojasnila je Vjera Salopek, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za financije.

Oporba je kritizirala rad Grada Zagreba i Gradskih ureda, te izvršenje proračuna za ovu i prethodnu godinu.

– Vidjeli smo kod izvršenja da je najveći porast plaća bio u uredu gradonačelnika gdje sigurno nisu tete iz vrtića – navodi Vladimir Ferdelji, član Odbora za komunalno gospodarstvo GSGZ.

– Ja ću se prisjetiti bivšeg pročelnika koji je govorio da je proračun politički dokument gdje oni koji su na vlasti ostvaruju svoj program – tvrdi Zvane Brumnić, član Odbora za komunalno gospodarstvo GSGZ.

Prvo čitanje prijedloga Proračuna za 2018. godinu zakazano je na sjednici Gradske skupštine 30.studenoga.