Grad radi planove, koje infrastruktura ne podržava

2: 0, Autor:: Bruno Matković 7/8/2011 11:13

Na skupštinskom Odvoru za prostorno uređenje raspravljao se o tri teme, novom naselju u Podbrežju, poslovnoj zoni u Sesvetskom Kraljevcu i otkupu zemljišta.

Novim prostornim planom predviđena je gradnja novog naselja Podbrežje. Pri izlaganju novog prostornog plana navedeno je kako će naselje biti bolje povezano te imati više parkirališnih mjesta. Smanjen će biti broj stanovnika, što će se postići smanjenjem broja stanova sa 2000 na 1890. Škola će raditi u jednoj smjeni. Povećanje broja parkirališnih mjesta biti će napravljeno na uštrb zelene površine koja će biti smanjena sa 7,9 na 7,5 metara kvadratna po stanovniku.

Poslovna zona u Sesvetskom Kraljevcu

Na jugu Sesvetskog kraljevca nalazit će se pretežno proizvodna i poslovna zona. Danas je to područje potpuno neizgrađeno te se koristi u poljoprivredne svrhe.

Zvane Brumnić upozorio je na minimalni omjer industrijske i poslovne djelatnosti:

– Ovime je dana fleka isto kao i u GUP-u. Ne znam ima li Grad Zagreb još pet ili šest zona za industriju. Ostalo ih je malo, ako ne želimo u potpunosti izbaciti industriju onda treba ove zone prenamjeniti. Po ovome je moguće otvoriti šoping centar u toj zoni – komentirao je Brumnić te dodao:

– Zanimljivo je da Grad ide u izradu prostornih planova gdje infrastruktura ne može podržati te planove. Vidim kao problem što plan nije uopće detaljno razrađen.

Nadovezao se Horvat koji je pojasnio:

– Ovo je idejni prijedlog, detaljnim planom će se razrađivati detalji.

Brumnić je komentirao kako bi se mogla tražiti konkretnija riješenja ako bi se definirala inudustrijska zona.

Zaključak je da se u ponedjeljak u devet raspravlja sa investitorom, jer nema smisla donositi neke zaključke, ako se oni ne slažu sa zahtjevima investitora.

Grad Zagreb treba otkupiti puno zemljišta, a to će trajati još niz godina

Prema prijedlogu koji se tiče otkupa zemljišta, da bi Grad Zagreb krenuo u otkup zemljišta, novac mora biti unaprijed rezerviran za otkup. Stranka je ta koja ima pravo hoće li zatražiti zamjenu zemljišta ili novčanu naknadu. Grad predlaže otkup zemljišta, ali i djelove čestica koje su premalene a daljnje korištenje.

Zvane Bumnić zatražio je da se pojasni na temelju čega sudski vještak određuje različite cijene otkupa zemljišta, kada se radi o nekoliko stotina metara razlike.

– Grad Zagreb treba otkupiti puno zemljišta, a to će trajati još niz godina. Negdje se radi o okućnici, negdje o zelenilu, a negdje o građevinskom zemljištu – glasilo je pojašnjenje.