Gorica nakon četiri godine dobiva sportsku dvoranu

Autor:: Dolores Malivuk 12/11/2009 8:32

Treća sreća, treći pokušaj… Vrijedi li to u ovome slučaju, vrijeme će pokazati. U cijeloj ovoj priči, obećanja su zasigurno već siti i gorički sportaši.

Još 2006. godine bivši gradonačelnik Tonino Picula potpisuje ugovor o kupnji zemljišta za gradnju trenažne sportske dvorane. Prema dogovorima, sportašima je završetak radova dvorane bio obećan za lipanj  2007. godine. No, riječi su jedno, a djela su drugo – govore mještani Velike Gorice. U listopadu 2007. napravljen je prijedlog detaljnog plana uređenja Sportsko Rekreacijskog Centra te je prijedlog otišao na usvajanje Poglavarstvu i Gradskom Vijeću. Novi rok završetka radova je ljeto 2008. godine.

Gorički sportaši, ali i građani, dočekali su i ispratili ljeto 2008. godine, a od dvorane ni traga ni glasa. Možda je prigodnije reći, ni vreće cementa.-.-Dolores Malivuk-.-

Livada pored Rakarske ceste, na kojoj  je predviđena gradnja dvorane, zjapi prazna. Ovaj su put krivi  papiri, iako je ishođena građevinska dozvola. Do proljeća 2009. cijeli projekt stoji na mjestu. U svibnju 2009., u drugom krugu natječaja, za izvođača je izabrana Gradnja d.o.o Osijek. Picula potpisuje Ugovor dva dana prije drugog kruga lokalnih izbora. Ugovor se poništava jer prema Zakonu, u vrijeme izbora zabranjeno je potpisivati ugovore veće vrijednosti od milijun kuna. Kada je nakon izbora gradonačelničku fotelju preuzeo Dražen Barišić, svojim je građanima poručio da je dvorana jedan od prioriteta nove vlasti.

Kako bi se izbjegla ponovna procedura, Barišić želi potpisati novi Ugovor sa Gradnjom Osijek, ali Općinski sud  donosi odluku da se mora raspisati novi natječaj, što potvrđuje i Ministarstvo gospodarstva i Državno odvjetništvo. Kod gradonačelnika Barišića provjerili smo je li i ovaj put riječ samo o pustome obećanju.

– Dvorane će biti i ovaj put po zakonu. Pustimo već jedanput politikanstvo na stranu, oko dvorane mora postojati konsenzus svih političkih opcija jer naši sportaši zaslužuju da napokon dobiju toliko očekivanu dvoranu – kaže nam Dražen Barišić.

I tako natječajima nikada kraja. U studenome ove godine potpisan je i zadnji natječaj, a završetak gradnje dvorane planiran je u jesen 2010.

– Dvorana će u 2010. godini zasigurno biti gotova – poručuje gradonačelnik.

Planirana dvorana trebala bi biti podijeljena na dvoranu u prizemlju, tri manja igrališta, teretanu, ambulantu, sanitarne prostorije i tribine za 350 gledatelja. Ujedno Velika Gorica je u suradnji sa  zajednicom sportskih udruga i isplanirana je strategija razvoja velikogoričkog sporta u sljedeće 4 godine. Natječaj za izgradnju dvorane traje do siječnja sljedeće godine kada će biti izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač. Zadani  rok izgradnje je 200 dana. Je li 2010. doista i kraj mukama goričkih sportaša i ‘obećanje – ludom radovanje’ građanima Gorice?!

Tko zna, u sljedeće četiri godine i do sljedećih lokalnih izbora, zasigurno ima vremena za potpisivanje novih Ugovora i mjenjanja izvođača radova. Ovaj slučaj svima  nama dati će priliku da provjerimo teoriju ‘treća sreća’!