FOTO: Zaštitari u Travnom “čuvaju” ogradu oko škole koju bijesni stanovnici trgaju

Osim mirnog prosvjeda transparentima na kojima stoji "Škola nije Auschwitz", "Klinci nisu kanarinci" i slično, u okrilju noći neki su se odvažili i na nasilno uklanjanje ograde

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Nakon drame koja se odvijala zbog najave gradnje parka na Savici, novu pobunu podignuli su stanovnici naselja Travno. Oni se pak protive postavljanju ograde oko Osnovne škole Gustava Krkleca koja bi trebala povećati razinu sigurnosti djece koja nastavu često provode na igralištu, a ovdje se i igraju u slobodno vrijeme. Međutim, osim mirnog prosvjeda transparentima na kojima stoji “Škola nije Auschwitz”, “Klinci nisu kanarinci” i slično, u okrilju noći neki su se odvažili i na uklanjanje ograde. Tako je trgaju i uništavaju silom, pa u Travnom sada dežuraju zaštitari, a među susjedima bi mogao izbiti pravi mali rat jer postoje i oni koji su za postavljanje ograde.

– Školska dvorišta oduvijek su bila ograđena, tako je bilo i u vrijeme kad smo mi išli u školu. Ograda smeta onima koji imaju pse i sad ih više neće moći šetati na ovoj livadi. Gradonačelnik im je uredio prekrasan park malo dalje i neka protegnu noge – kazali su nam umiroljevnici koje smo susreli u Travnom.

Odlučili smo provjeriti kako je u drugim kvartovima, pa smo prošetali do Zapruđa, naselja koje od Travnog dijeli samo Avenija Dubrovnik. Ograda oko škole stojii već godinama, a nitko se protiv nje ne buni. U Travnom pak najavljuju prosvjed koji bi se trebao održati u nedjelju u večernjim satima.

– Mi smo za ogradu. Postoje projekti koji su nam potrebni i ne treba u životu biti protiv svega samo zato jer nam se netko ne sviđa. Na kraju krajeva, ovo trganje i uništavanje ograde nas jako ljuti jer je to kupljeno našim novcem – dodaju prolaznici.

Oni koji su protiv ograde, svoje prosvjedne akcije organiziraju putem društvenih mreža na kojima su prikupili već 500 lajkova. Pred njima je lijepljenje plakata i dijeljenje letaka kojima pozivaju svoje susjede na prosvjed u nedjelju s početkom u 18 sati. Tada će svoje zahtjeve ponovno predstaviti javnosti i prozvati Grad koji krive za “getoizaciju” u Travnom.