FOTO: Vukovarska svijetli u počast gradu heroju

Zapaljene su svijeće za žrtve Vukovara

Autor:: Elena Grassi 11/17/2009 19:30

Prigodnim paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice obilježen je u utorak, 17. studenog Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Uz to održan je i prigodni program u čast vukovarskim žrtvama.

U organizaciji Kluba veterana 148. brigade HV-a i Udruge hrvatskih branitelja motorista, s Trešnjevačkog placa je u 18 sati krenula kolona od 150 motorista, koji su u čast poginulima u Domovinskom ratu vozili čitavom Vukovarskom, sve do ulice Grada Gospića.

Nakon toga su se pridružili središnjem događaju koji se s početkom u 18.30 održao na travnatom dijelu pokraj kocertne dvorane Lisinski.

Kratki program započeo je nastupom Hrvatskog vojnog orkestra, koji je izveo hrvatsku himnu i mirnozov, a vikan Vojnog ordinarijata, monsinjor Josip Šantić pozvao je sve prisutne na zajedničku molitvu. U čast vukovarskim žrtvama nastupao je i glumac Joško Ševo, koji je izveo prigodne recitacije. Sam vrhunac ovog događaja bilo je prinošenje Vukovarskog svjetla mira, koje je Hrvatska udruga branitelja motorista nekoliko dana ranije iz Vukovara donijela u Zagreb.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Svijetlo mira predano je u ruke zagrebačkom branitelju, koji ga je u pratnji udovice i sina jednog palog borca za Vukovar postavio u sredinu križa sačinjenog od lampiona. Osim križa, lampionima je načinjeno ime Vukovara, a svijeće su simbolično zapalili i građani. Čitav događaj odvio se pod kontrolom zagrebačke policije, a svijeće zapaljene u znak sjećanja na žrte Vukovara gorjet će sve do petka.

Redakcija Zagrebancije odaje počast svim palim i nestalim braniteljima.