FOTO: Brojni poznati darovali krv u Petrovoj 3

Autor: Sarah Srdar 10/29/2015 11:01

97.000 puta hvala jer toliko je u našoj zemlji darivatelja krvi. Upravo je Dan darivatelja krvi prava prilika zahvaliti im na njihovoj humanosti i plemenitosti te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života.

– To je zapravo dan kada svima koji su na dispoziciji bolesnicima u Hrvatskoj zahvaljujemo što na njih možemo računati tijekom cijele godine – kazala je Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

U Zagrebu se godišnje prikupi oko 45.000 doza od oko 32.000 darivatelja. Relativno je mali postotak žena koje daruju krv, što govori i statistika. 83 posto darivatelja su muškarci, a ostatak, 17 posto, žene. No, svakom darivanju prethodi liječnički pregled kojim će se utvrditi može li uopće osoba biti darivatelj.

– Prvo se utvrđuje razina hemoglobina u krvi, odnosno željeza. Nakon toga postoji lista pitanja koju potencijalni darivatelji krvi ispunjavaju, potpisuju i s njome odlaze svom liječniku koji im mjeri tlak. Tek tada slijedi darivanje krvi koje traje desetak minuta, a nekome će spasiti cijeli život – zaključuje Jukić.

>>> FOTOGRAFIJE IZ PETROVE 3 POGLEDAJTE OVDJE <<<