Europska noć bez nesreća: 71 vozač napuhao 0,5 ili više promila

Akcija se provodila tako da su u svakom od odabranih noćnih klubova volonteri na ulazu zaustavljali grupu posjetitelja i nudili dragovoljno sudjelovanje u alkotestiranju.

Foto: Press materijal

Međunarodni projekt Europska noć bez nesreća tradicionalno je proveden krajem listopada u Hrvatskoj. Testiranju je pristupilo 187 vozača, od čega njih 63 nije konzumiralo alkohol, 53 je bilo ispod 0,5 promila, a jednako ili više od 0,5 promila je napuhao 71 vozač. U provedbi su sudjelovali noćni klubova Žabac iz Zagreba i Trocadero i Revelin iz Dubrovnika.

Projekt je pokrenut 1995. u Belgiji i pod pokroviteljstvom je Europske Unije. Cilj je upozoriti na štetnost konzumiranja i vožnje pod utjecajem alkohola, posebno na pogibeljnu stranu. Organizator hrvatske inačice je udruga Sigurnost u prometu s partnerima, a to su u Fakultet prometnih znanosti i Uber. Ovo je već osma godina da Hrvatska aktivno sudjeluje.

“Analizirajući rezultate od 2012. do danas situacija se polako popravlja, barem što se tiče alkoholiziranosti mladih vozača i spremnost da prilikom izlaska barem jedan u društvu bude odgovoran vozač. Navedeno ukazuje na potrebu nastavka ove, ali i novih edukativno-preventivnim akcija s ovom rizičnom skupinom vozača. Bolje je spriječiti potencijalni problem, nego da dođe do pogubnih posljedica zbog ”ubojice” u prometu u obliku alkohola”, kažu organizatori iz udruge Sigurnost u prometu.

Koncept akcije je jednostavan, slobodan i na dobrovoljnoj bazi. Akcija se provodila tako da su u svakom od odabranih noćnih klubova volonteri na ulazu zaustavljali grupu posjetitelja i nudili dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa je odredila jednog, pa čak i više članova grupe, koji pristaje da tu noć ne konzumira alkohol i da bude ”odgovorni” vozač na povratku grupe kući.

“Odabrani vozač je dobio narukvicu radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju kada se ustanovilo kako odabrani vozač nije konzumirao alkohol, onda smo mu dodijelili poklon. U slučaju da je odabrani vozač bio pod utjecajem alkohola, sugerirali smo da iskoristi bon koji je omogućio Uber i tako besplatno stigne kući. Iznenadila nas je masovnost sudionika i veliki odaziv bez ikakve dodatne animacije ili nagovaranja na sudjelovanje, posjetitelji klubova odmah su se zainteresirali”, navode organizatori.

Kao jedan od glavnih prioriteta Europske komisije za sigurnost cestovnog prometa istaknute su aktivnosti u cilju smanjenja broja nesreća, poginulih i povrijeđenih kojima je uzrok vožnja pod utjecajem alkohola. Na području EU više od 10.000 osoba godišnje pogine u nesrećama koje uzrokuju vozači pod utjecajem alkohola. Stoga su projekti poput Europske noći bez nesreća više nego potrebni kako povećali svijest opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola.