Eksploziv je postavljen i čeka se rušenje sjevernog tornja katedrale

Toranj je omotan eksplozivom, a pripadnici Hrvatske vojske i alpinisti izvršavaju posljednje pripreme.

Foto: Ivan Novosel

Danas bi se trebao srušiti dio sjevernog tornja Katedrale koji je oštećen u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. Toranj je omotan eksplozivom, a pripadnici Hrvatske vojske i alpinisti izvršavaju posljednje pripreme.

“Jutros smo imali problema s jugozapadnim vjetrom, ali akciju ćemo danas odraditi. Dobili smo jutros prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda na visini od 100 metara i sve bi trebalo ići po planu. Sama akcija bi trebala trajati 15-ak minuta sa spuštanjem tornja na zemlju, a očekujemo da će se možda čuti slično kao kad pukne Grički top”, pojasnio je nadzorni inženjer Damir Foretić.

Na provedbi radova na tornju Katedrale bit će angažirana četiri pripadnika Inženjerijske pukovnije i njih desetak iz Obavještajne satnije koji će upravljati dronom. Pripadnici HV-a izvršit će bušenje precizno određenih mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova između 72. i 73. reda sjevernog tornja gdje je nastalo najveće oštećenje.

Eksploziv je postavljen u devet rupa i jednu sajlu i sve će se detonirati istovremeno.

“To je cilj jer bi u protivnim moglo doći do loma. Na ovaj način će se lagano odvojiti gornji dio tornja. Zaštitili smo sve sa folijom da bude što manje fragmenata, bit će malo prašine. Očekujemo da neće doći do pada tornja već će ga se spustiti dizalicom”, kazao je Miroslav Car, načelnik Stožera inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske.

Vjetar trenutno puše pet metara u sekundi i korpa u kojoj su aplinisti se dosta ljulja.

Inače, na današnji dan, 17. travnja 1926., umro je Herman Bollé koji je radio na pripremi obnove Zagrebačke prvostolnice koju je požurio veliki potres 1880. godine. Zagreb je tada postao veliko gradilište, a Prvostolni kaptol iste godine imenovao Bolléa glavnim projektantom. Bollé je 1883. godine osnovao Društvo za obnovu Katedrale, razradio plan za cjelovitu obnovu s obrazloženjem svih zahvata statičkih i oblikovnih projekata.