Dugoročna koncesija autocesta je zapravo prodaja

Okrugli stol o monetizaciji autocesta

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš 10/21/2013 15:08

Sindikati su ujedinjeni u svom stavu po pitanju monetizacije i dugoročne koncesije autocesta i smatraju da se radi o čistoj prodaji koja će Republici Hrvatskoj nanijeti nepopravljivu financijsku štetu.

To bi se moglo navesti i kao zaključak Okruglog stola pod nazivom “Slučaj monetizacije i dugoročne koncesije autocesta” održanog u organizaciji brojnih sindikata i nevladinih organizacija. Okupivši nezavisne ekonomske stručnjake i konzultante, cijela rasprava svela se na neslaganje s potezima Vlade.

– Nijedna pametna zemlja privatizacijom ne rješava javni dug, a kad se već o njemu toliko priča, moramo reći da je javni dug Hrvatske ispod prosjeka Europske unije – rekao je u svom uvodnom izlaganju profesor Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Studija koja Vladi Republike Hrvatske služi kao temelj monetizacije i koncesije još uvijek nije javno objavljena a plaćena je novcem poreznih obveznika. To je i ono što najviše smeta sindikatima jer smatraju da je takvo netransparentno vođenje države i upravljanje javnim dobrom loše za demokratsku praksu.

– Dugovi Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka Zagreb iznose puno više nego što bi se dobilo davanjem autocesta u koncesiju i zato deficit koji se spominje kao glavni razlog takvih poteza jednostavno nema smisla – dodao je Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Nezavisni cestarski sindikat, Nezavisni hrvatski sindikati, Pravo na grad, GONG i brojni drugi složni su u naumu da započnu prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se spriječila rasprodaja hrvatskog kapitala u koji su građani već uložili milijarde kuna.