Draga Vlado, mislite da nama piše budala na čelu?

Valentina Jarnjak Glavaš

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš 11/5/2013 14:00

Idemo mi odmah na početku “drito u glavu”. Građanke i građani Republike Hrvatske trebali bi u potpunosti ignorirati referendum inicijative “U ime obitelji”!

Znači, postoje dvije strane ove priče i svaka vuče u svom smjeru. Jedna strana je ona koja želi da se u Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Nema veze što to već postoji u Obiteljskom zakonu i što nitko nikada nije ni spomenuo da bi se to mijenjalo. Nema veze što se time svrstavamo među zemlje koje imaju vrlo diskutabilan odnos prema poštivanju ljudskih prava.

Na kraju, toj strani očito nema baš nikakve veze što će nas taj isti referendum koštati pedeset milijuna kuna, baš sada kad na burzi ima skoro 350 tisuća nezaposlenih. Baš sada nam je taj izdatak od pedeset milijuna kuna neophodan jer netko se osjetio ugroženim i želi da im i Ustav potvrdi da, ako su u braku, zapravo su u zajednici muškarca i žene. Znači li to da u ovom trenutku, kad im to govori “samo” Obiteljski zakon, oni nisu sigurni u kakvoj se zajednici nalaze? I pod “oni” mislim naravno na inicijativu “U ime obitelji” i sve one koji ih podržavaju.

E sad, s druge strane imamo gorke protivnike takve ideje. Imamo aktualnu vlast i Vladu. Imamo SDP, HNS, pripadnike LGBT zajednice i ine. Zagledajmo se malo konkretnije u aktualnu Vladu. Oni žele štititi ljudska prava i prava manjine, ali ne bi to baš radili javno i konkretno. Oni ne bi da se referendum o definiciji braka održi, ali nemaju hrabrosti niti spriječiti ga. Oni nisu prstom makli dok su se po Hrvatskoj skupljali potpisi za raspisivanje referenduma.

Sada, kad su dovedeni pred zid, oni samo kukaju jer moraju raspisati referendum, koji ne bi voljeli raspisati. Oni sada, zajedno s ovim udrugama kao što su Iskorak i Kontra, pozivaju građane da izađu na referendum i glasuju PROTIV. Ma nemojte! A nama svima piše budala na čelu? Vlada, saborski zastupnici i saborski Odbori ne bi poduzeli ništa, ali snažno utječu na to kako bi ljudi trebali glasati. Pa da im je toliko bitan ishod ovog referenduma, ne bi ni dopustili da se takav jedan referendum održi. Lako je biti general nakon bitke.

Nisu imali političke ni ljudske hrabrosti usprostaviti se inicijativi “U ime obitelji” i vrlo vjerojatno Crkvi, ali imaju dovoljno obraza za svaljivanje odgovornosti na građanke i građane Hrvatske. Naime, ako ovakvo referendumsko pitanje podrži većina, Vlada će reći da smo si sami krivi jer oni su jasno i glasno rekli da moramo glasati PROTIV. Ako pak referendum ne prođe, Vlada će preuzeti zasluge jer oni su ti koji su ljude uputili kako treba glasati. A tko će odgovarati u tom slučaju što je potrošeno pedeset milijuna kuna? Tko će vratiti te novce? Vlada, Sabor, inicijativa “U ime obitelji”, Crkva ili netko deseti? Ma ne, to neće vratiti nitko, jer to je cijena demokracije.

Cijena demokracije u Hrvatskoj je ta da naša Vlada ne vlada već čami negdje u ćošku i ne radi apsolutno ništa. Bahate se po svakom pitanju, baš kao neki nezreli osnovnoškolac, a kad dođe do frke, oni bježe, i kriju se iza pojma demokracije. Zaključak je jednostavan. Građanke i građani NE TREBAJU uopće izaći na referendum za definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. Svi oni koji jesu u braku, znaju što to znači i bez Ustava. Svi oni koji su u istospolnim zajednicama neće ništa dokazati time što će glasati protiv, a naša Vlada i ministri u njoj neka budu jedini koji će izaći i neka onda kažu da je to vrijedilo pedeset milijuna kuna.

Svima je više pun kufer bahatih, umišljenih neradnika koji se još usuđuju utjecati na ljude kako bi trebali glasati. Dosta je svima i onih koji iz nekih osobnih i nedokučivih interesa žele mijenjati Ustav. Svima su dojadile i političke opcije koje sada podržavaju sve što je kontra SDP-a i Zorana Milanovića. Da, mislim na HDZ, HSP i njegove varijacije na temu. A zašto? Zato što ovaj referendum ne bi bio ni moguć da HDZ-ova Vlada nije napravila katastrofalno loš Zakon o referendumu. Zato što ga je aktualna SDP-ova Vlada još više unakazila samo kako bi mogli provesti referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, i zato što cijelo to vrijeme inicijativa “U ime obitelji”, udruge Kontra, Iskorak i drugi nisu rekli ni riječi. Šutjeli su.

Zato građanke i građani trebaju šutjeti 01. prosinca i ne izaći na referendum, pa neka odgovornost snose oni koji su se za nju toliko grčevito borili. I to lažnim obećanjima o demokraciji i poštivanju ljudskih prava.