Domovi zbog svinjske gripe šalju učenike kućama

Autor:: Elena Grassi 11/18/2009 8:34

Kako bi spriječili epidemiju svinjske gripe u Učeničkim domovima u Zagrebu, ravnatelji i odgajatelji prošlog i ovog tjedna poslali su na desetke učenika i učenica sa povišenom temperaturom njihovim kućama. Osim toga, u Učeničkom domu Škole za medicinske sestre Mlinarska odlučili su ovaj tjedan ne slati učenice na praksu na zarazne odjele kako bi spriječili širenje virusa.

– Na ovaj potez smo se odlučili kako bi spriječili širenje virusa, ali i da naše učenice na praksi ne stvaraju pritisak na odjelu obzirom da one još uče. Također odlučili smo učenike drugih razreda, obzirom da su maloljetni do daljnjeg uopće ne slati u bolnice – rekla je Asja Jelaković, ravnateljica Škole za medicinske sestre i dodala kako ne vidi razlog za veće mjere preostrožnosti od onih koje se po naputku Ministarstva obrazovanja i HZZO-a provode.

Jelaković je rekla kako je obišla razrede i kako u njima fali između pet i sedam učenika po odjeljenju.

No, puno veći broj učenika poslano je doma u Učeničkom domu AG Matoš. Prema riječima ravnateljice Lidije Padovan Đirlić dvadeset učenika od njih 82 poslano je prošlog tjedna kući zbog povišenje temperature.

-.-Ivan Radovic-.-– Svi koji imaju veću temperaturu od 38 stupnjeva šalju se zbog predostrožnosti kući. Ovaj tjedan ih nema jedno 10, ali smo uspijeli spriječiti epidemiju u Domu – rekla je Padovan Đirlić.

Svi učenici u Učeničkom domu Mažuranac koji imaju znakove prehlade ili viroze moraju obaviti lječnički pregled, a ukoliko tipizacija pokaže da je riječ o svinjskoj gripi, učenici se zadržavaju na zaraznom odjelu ili su poslani na kućnu njegu.

– Početkom listopada izolirana su dva virusna slučaja. Zbog visokih temperatura učenika pozvali smo Hitnu pomoć i učenici su prebačeni na zarazni odjel. Tamo je tipizacijom utvrđeno da se radi o virusu svinjske gripe i oni su zadržani za zaraznom odjelu do kraja lječenja. Poslije takvih slučajeva više nije bilo – rekla je dežurna medicinska sestra u Domu Mažuranac.

Inače, osoblje u domovima strogo se drži naputaka HHZO-a, pa tako osim standardnih mjera poput provjetravanja, dezinfikacije i dijeljenja edukativnih letaka, organiziraju i radionice. Cilj je informirati učenike o općim podacima virusa H1N1, mjerama zaštite te mjerama koje se poduzimaju ukoliko se primjete simptomi gripe.

Također je cilj spriječiti paniku i pretjerani strah od epidemije gripe kojima su, saznajemo, adolescenti itekako skloni.