DOČEK OMILJENOG GODIŠNJEG DOBA: Fotografskom manifestacijom dočekano prve ljetne zrake sunca u Zagrebu

Brojni fotografi ovjekovječili prvo ljetno buđenje hrvatske metropole uz pjesmu u izvedbi Mire Ungara, a pridružio im se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Iako živa u termometrima već nekoliko tjedana raste i preko 30 stupnjeva, ljeto, mnogima najdraže godišnje doba, sada je, i službeno odnosno kalendarski započelo. Diljem svijeta organiziraju se razni dočeci najtoplijeg godišnjeg doba, a ovoga puta prvo ljetno sunce dočekano je i u Zagrebu. Naime, na vrhu nebodera na glavnom zagrebačkom trgu zaljubljenici u fotografiju okupili su se na događaju- Fotkaj buđenje Zagreba na prvi dan ljeta.

– Jedan od razloga zakaj volim Zagreb su njegovi izlasci i zalasci sunca. Ovo je fenomenalno, buđenje ljeta s ovakvim suncem i oblacima daje posebnu boju cijelom gradu. Nadam se kako će ova manifestacija postati tradicionalna, sve je više fotografa koji su zainteresirani za ovakve događaje- upućuje voditelj Facebook grupe Ivan Brnčić.

Ovaj dočeka ne bi bio potpun bez prave glazbe za koju se pobrinuo jedan od velikana domaće glazbene scene kojeg uz vrh nebodera vežu samo lijepe uspomene.

– Često sam ovdje na vidikovcu, ponovno sam ga otkrio nakon mnogo godina. Nekada se ovdje plesalo, mladi su se sastajali. Bile su to krasne večeri! Iako ovo nije najviša zgrada u Zagrebu, ona je krov naše metropole. Ovo mjesto me uvijek inspirira da otpjevam svoju pjesmu Zagrebački krovovi stari- sjetan je bio glazbenik Miro Ungar.

Prvo ljetno sunce dočekao je i prvi čovjek grada Milan Bandić te najavio uređenje vidikovca kako bi bilo još pristupačnije osoba s tjelesnim invaliditetom.

– Lijepo je vidjeti tornjeve zagrebačke katedrale, kumice s pinklecima i košarama na glavi, prve tramvaje na Jelačić placu. Tu rapsodiju ljepote i panoramu grada koja se pruža s ovog vidikovca nema nigdje u gradu. Osim toga, ovo je jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje invalidi mogu neometano doći. Trebamo urediti panoramu od nekih 70, 80 metara kvadratnih da bude još pristupačnija kako bi se invalidi mogli furati skroz okolo i gledati naš grad- objašnjava gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Ljeto je i službeno počelo, sada još samo treba izdržati do početka godišnjih odmora!