DELEGACIJA KUVAJTA KOD GRADONAČELNIKA BANDIĆA: U planu otvorenje Veleposlanstva Republike Kuvajt u Zagrebu

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić održao sastanak s predstavnicima Hrvatsko- kuvajtske međuparlamentarne skupine prijateljstva, a sve u cilju razvoja što bolje suradnje s ovom azijskom državom

Hrvatska i Kuvajt žele i dalje nastaviti razvijati dobre odnose, ponajviše one na gospodarskom polju. Dva zastupnika parlamenta Republike Kuvajt stoga su došli u posjet Hrvatskoj kako bi obavili razgovore u ministarstvima, Vladi i Saboru.

– Cilj je da preko Hrvatske gospodarske komore stupe u kontakt s našim izvoznicima koji već djeluju na tom području, ali i da se upoznaju sa svim našim izvoznim granama u kojima možemo biti konkurentni. Osim toga, cilj je i osnaživanje prijateljski odnosa dvaju republika- ističe Željko Lacković, saborski zastupnik i voditelj Hrvatsko- kuvajtske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

Prvi sastanak održali su s čelnim čovjekom hrvatske metropole, a na kojem je jedna od tema bila i otvaranje veleposlanstva Republike Kuvajt u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu.

– Otvorene su karte i pozivi za pomoć prilikom otvaranja novog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj. Danas Kuvajt pokriva Hrvatsku iz Praga. U veljači je prilikom posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Kuvajtu otvoreno veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kuvajtu. Sada, po načelu reciprociteta, očekujemo da će i oni otvoriti ovdje- nadodaje Lacković.

Potencijala za dobru gospodarsku suradnju je mnogo.

– Republika Kuvajt uvozi gotovo 100 % hrane te 75 % vode, a imaju velike zalihe prirodnog plina i nafte. Oni imaju nešto što mi uvozimo, a na drugu stranu oni su jako zainteresirani nabavku vojne opreme. Stoga će u HGK održati sastanke s proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, ali i vojne industrije- upućuje saborski zastupnik Lacković.

U nastavak dobre suradnje, odnosno proširenje na gospodarski plan, vjeruju i delegaciji iz Kuvajta.

– Politički odnosi između Hrvatske i države Kuvajt su zaista izvrsni, a želimo i da gospodarski budu takvi, bez njih ne možemo biti zadovoljni. Posebice kada znamo da je trenutačna razmjena između dviju država oko 200 milijuna dolara- objašnjava Rakan Alnusf, zastupnik u Nacionalnoj skupštini Države Kuvajt, ujedno i voditelj delegacije.

A pozitivni dojmovi iz Zagreba zasigurno će svemu tome doprinijeti.

– Mi smo i prije današnjeg sastanka više puta čuli da je Zagreb zaista jedan multikulturalan, multinacionalni i multireligijski grad. Sada smo se i uvjerili da je to uistinu ono što Zagreb krasi.- pun je dojmova Alnusf.