David Pejić nominiran za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU

David Pejić direktor je najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj. Jedan je od finalista za EU Organic Award, nagradu za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.

David Pejić je jedini predstavnik iz Hrvatske, a navedenu nagradu po prvi puta dodjeljuje Europska komisija. Ovom se nagradom želi osvijestiti javnost o prednostima ekološke proizvodnje s obzirom da je u okviru Strategije od polja do stola i Strategiji bioraznolikosti jedan od strateških ciljeva EU da do 2030. godine 25% poljoprivrednog zemljišta bude pod ekološkim uzgojem.

Tom je prigodom Pejić izjavio:
„Iznimno smo počašćeni što je Europska komisija odlučila prepoznati naš rad, uvrstivši nas u uži izbor finalista za EU Organic Award. Kroz projekte poput najvećeg biointenzivnog no-till vrta u regiji ili Zrno bio bistroa, prvog i jedinog certificiranog ekološkog restorana u Hrvatskoj, nastojimo primjerom predstaviti i educirati tržište i njegove sudionike o važnosti ekološke poljoprivrede za dobrobit okoliša i pojedinca.“

Na svom eko-imanju ima 39 zaposlenika koji uzgajaju oko 60 različitih kultura. Osim direktne prodaje, dio povrća se prerađuje u zimnicu. Zanimljivost je i proizvodnja više od 10 vrsta kruha od popularnog kiselog tijesta, kao i slastice i mnoga gotova jela. Svi su proizvodi ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog podrijetla.

Zagrebačka županija promiče i potiče ekološke proizvodnje na svom području. Samo je ove godine iznos potpore u poljoprivredi za ekološke proizvođače iznosio do 150.000 kuna, dok maksimalna potpora za konvencionalne proizvođače iznosi čak 100.000 kuna čime se nastoji preorijentirati poljoprivrednike na ovaj održiviji način proizvodnje.

Objava pobjednika očekuje nas u rujnu ove godine u Bruxellesu, a dodjelom ove nagrade na EU razini želi se odati priznanje najinovativnijim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu.

  • ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM