Dan grada Svetog Ivana Zeline

Svetoivanjski dani u Svetom Ivanu Zelini donijeli su sa sobom bogat program i ove godine kao znak zahvale svima onima koji svakodnevno doprinose razvoju grada. Gradonačelnik Hrvoje Košćec izdvojio je nekoliko detalja sa zadnje svečanosti.

Dan grada je najbolja prilika da se zahvalimo svima onima koji su značajno doprinijeli razvoju našeg grada. Ovom prilikom dodijelit ćemo pet godišnjih nagrada. Sam dan grada obilježavamo ne samo danas već nekoliko tjedana. Počelo je s danima smijeha, nastavili smo s plesom i pjesmom. Danas dosta naših udruga organizira svoja događanja – od old timera, zatim ručak na ribnjaku, danas je i županijska smotra folklora. Mnoštvo zabavnih događanja – izjavio je Košćec.

Svečana sjednica održana u čast grada nije tradiconalna već novost u svetoivanjskom kraju. A sada bi se po najavama gradonačelnika trebala održavati svake godine.

Mi smo prije korone odlučili krenuti, međutim radi korone nisu bila dozvoljena okupljanja, ali ponovnim otvaranjem donijeli smo odluku da svake godine održavamo svečanu sjednicu i dodjeljujemo nagrade zaslužnim pojedincima i tvrtkama u našem gradu – nastavlja Košćec.

I zaista Sveti Ivan Zelina ima što za slaviti jer je iza njih najbolja investicijska godina u povijesti grada, godina gospodarskog rasta i najniže stope nezaposlenosti.

Prošla godina bila je obilježena mnogim projektima poput vodoopskrbnog sustava koji je sada ušao u 3. i zadnju godinu provođenja. Uređen je i prostor ispred OŠ Dragutina Domjanića sa sigurnim koridorima za djecu, nadograđen je Vatrogasni centar, sagrađen Zelinski multifunkcionalni centar, udruga Srce sagradila je objekt za organiziranje stanovanja osoba s invaliditetom, izgrađena su i dva nogostupa. Znači zaista širok spektar aktivnosti i značajne investicije.

Nova infrastruktura ima punu podršku Zagrebačke županije, ali ona ima planove unaprijediti i obrazovanje otkriva vijećnica Županijske skupštine i izaslanica župana Brankica Benc: Kao izaslanica župana ZŽ ovdje na danu Grada Sv. Ivana Zeline istaknut ću projekte koje županija realizira ovdje. Ovdje se planira ulagati u obrazovanje, a planira se i projektna dokumentacija za prijavu na nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Županija tako ulaže sav trud i rad za unaprjeđenje svojih gradova. Izaslanica Benc izdvojila je komunalnu i sportsku infrastrukturu, ali i otkrila kako podržavaju i poduzetnike i poljoprivrednike: Također ovdje mogu izdvojiti da Županija svake godine realizira i ostale projekte na svojem području. Važni su projekti za gradove i općine kojima dodjeljujemo izravna sredstva za gradnju komunalne i sportske infrastrukture. Županija daje znatna sredstva i za poduzetnike i obrtnike. Tako je dodijelila i dosta sredstava za poduzetnike, poljoprivrednike na području Sv. Ivana Zeline.

Svetoivanjski dani održavaju se tradicionalno u mjesecu lipnju, u vrijeme blagdana svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Svetog Ivana Zeline, čiji se dan slavi 24. lipnja kada se obilježava i sam Dan grada. Ove godine dostojno je proslavljen, a iduće ga iščekujemo s još ljepšim uređenjem i realiziranim planovima.