Crowdfunding kampanjom do završetka biografije Velimira Zajeca

U prva je dva dana kampanje skupljeno više od 80 donacija vrijednosti preko 30.000 kuna.

FOTO I TEKST: Press materijal

Umjesto klasičnog dogovora s izdavačem, završetka knjige i prodaje na policama knjižara, nekadašnji novinar i TV voditelj, a danas vlasnik tvrtke za savjetovanja Sanjin Španović, odlučio je biografiju Velimira Zajeca na kojoj radi protekla dva mjeseca dovršiti i realizirati crowdfunding kampanjom. Pokrenuo ju je ovog vikenda, a nakon samo nekoliko objava na svojim društvenim mrežama, sakupio je preko 80 donacija vrijednosti veće od 30.000 kuna.

– Želio sam da publika, kojoj se s tom knjigom i likom i djelom Velimira Zajeca obraćam, sudjeluje u njezinom stvaranju, bude dio nje, te da se dobije dodatni doživljaj knjige kroz razne nagrade. Već prvi dan dobio sam sjajne povratne reakcije, a svaka donacija mi je veliko povjerenje koje su mi ti ljudi dali i zato osim zahvalnosti osjećam veliku odgovornost da konačni proizvod bude iznimno kvalitetan i da ih ne razočara – ispričao je Sanjin Španović.

Za sve donatore koji će sudjelovati u akciji, osim kupljene knjige, pripremio je i brojne druge nagrade, ovisno o visini donacije. Tako će svima koji uplate bilo kakav iznos, u knjizi objaviti njihovo ime kao jednog od četiri vrste donatora, te pokloniti posebnu zahvalnicu za sudjelovanje u akciji. Osim toga, za svakog je pripremio i posebnu, plavu ediciju pive Zlatni Medvjed, Pivovare Medvedgrad.

– Pa svaki Zeko mora imati svog medu – kroz smijeh će Španović.

One koji uzmu najbogatiji paket čeka i posebna replika majice iz 1982. godine, kao i pozivnica na pretpremijeru knjige.

– Dakle, upravo oni koji su omogućili da završim knjigu prvi će dobiti svoj primjerak, te se podružiti s glavnim likom knjige uz zanimljiv razgovor koji pripremamo u Pivovari Medvedgrad u Ilici – objašnjava Sanjin.

Kada će biti gotov s knjigom ne želi prognozirati s obzirom na epidemiološke uvjete u Hrvatskoj, ali i u Grčkoj.

– Dosad sam obavio 20-ak dugih razgovora s raznim sugovornicima iz nekoliko faza Zajecovog života, a planiram sigurno intervjuirati još njih toliko. Među njima su i oni koji su povezani s njegovom karijerom u Panathinaikosu, tako da ću morati otići na par dana i u Atenu susresti i te ljude. To mi je između ostalog omogućila ova kampanja jer sad imam sredstva za put i smještaj u Ateni – objašnjava Sanjin Španović.

Na ideju o knjizi o Velimiru Zajecu došao je sasvim slučajno u razgovoru s njegovim ponajboljim prijateljem Milanom Šulentićem.

– On mi je uvijek pričao neke scene iz Zajecove karijere jer su od 1982. njih dvojica nerazdvojni. Tako sam pomislio da bi se od njegovog života mogao napraviti dobar bestseller i u dogovoru s njime sam krenuo u taj pothvat. Izvukao sam brojnu arhivu, tragao za raznim sugovornicima i dosad imam već puno nepoznatog, ali izuzetnog sadržaja o Zajecu – govori Španović.

U kampanji možete sudjelovati na stranici https://gogetfunding.com/zajec/, a kroz dan, dva Sanjin najavljuje i posebnu stranicu o Zajecu na kojoj će se moći pratiti proces završetka knjige, čitati njegovi blogovi o radu na knjizi i brojni drugi sadržaji.