Čović najavio ostavku ako ne poskupe cijene ZET-a

Autor: 1/26/2012 11:50

Očekivano, glavna tema aktualnog sata bila su poskupljenja komunalnih usluga, a posebno javnog prijevoza. Ivo Čović, predsjednik Uprave Holdinga, ponovio je njihove argumente da se cijene nisu povećavale već četiri godine. 

– Cijene prijevoza u Zagrebu ne spadaju u vrh Hrvatske, već su prosječne – rekao je Čović i dodao kako je Holding pao u financijske gubitke zbog ZET-a koji je akumulirao gubitke od milijardu kuna.

Čović je opovrgnuo da su tražili poskupljenja od 51 posto, već je naglasio da ona ovise o kategoriji poskupljenja.

Tako je istaknuo kako će u njihovom prijedlogu cijena godišnje opće, popularno zvane radničke, karte ostati ista, odnosno 3480 kuna. S druge strane najveći porast bio bi za mjesečnu studentsku, umirovljeničku i socijalnu kartu koja bi se sa 83 kune povećala na 180 kuna, što je porast od 116,87 posto.

Cijena pojedinačne karte bi poskupjela 50 posto, tako bi ona kupljena izvan vozila s osam poskupjela na 12 kuna, a ona u vozilu s deset na 15 kuna. Vrijednosna e-karta, bi sa 7,50 kuna otišla na deset kuna što je poskupljenja od 33,33 posto. Kada se pogleda tablica predloženih poskupljenja može se vidjeti kako Holding želi povećati prodaju godišnjih karata

Traži zastupnike da se izjasne o poskupljenjima

Čović je pozvao zastupnike da se, ako treba,  izjasne oko poskupljenja, iako je istaknuo da prema zakonu oni to nisu dužni, već samo gradonačelnik.

– Iako zakon samo njemu daje tu odgovornost, ne vidim nikakav razlog da se i drugi o tome ne očituju. Neka se sastanu skupštinski odbori i daju svoje mišljenje o tome – rekao je Čović na kraju dodavši da će podnijeti ostavku ukoliko se ne izglasa povećanje cijena. 

– Ako svi misle da je zahtjev neopravdan, onda tako recite da pocijepamo prijedlog i bacimo ga – rekao je Čović i na na kraju kazao: 

– Tako više ne ide, s Čovićem ili bez njega. Ako to ne riješimo, naravno da je besmisleno stajati na ovom mjestu i ja ću snositi konzekvence.

Zastupnici HDZ-a Margareta Mađerić i Stanko Gačić pozvali su Čovića da se ne skriva iza naručenih pitanja koja mu postavljaju SDP-ovci, već da pojasni kako Holding bilježi minus iz godinu u godinu otkako je on na njegovom čelu.

Kada je riječ o javnom prijevozu, Mađerić je navela kako su cijene u Budimpešti i Rimu manje nego u Zagrebu dodavši da je poseban problem što se pojedinačna karta ne može kupiti za 15 minuta i pola sata kao u tim gradovima. Istaknula je kako Zagrepčani plaćaju najveći prirez u državi te da se iz tog prireza isplaćuju subvencije ZET-u.

Matić: Čoviću, idete li u državnu tvrtku?

Nenad Matić (HSS) je kazao kako svi pitaju o cijenama ZET-a, a  nitko ne govori o nedonošenju Plana investicija Holdinga u koji bi trebale biti ukomponirane cijena javnog prijevoza. Matić je kazao da ga zanima što gradonačelnik misli o navedenim poskupljenjima. Na kraju je pitao Čovića mislili pobjeći iz Holdinga u neku državnu tvrtku sada kada je SDP formirao vladu te hoće li o tome prvo obavijestiti zastupnike ili će o tome saznati iz novina.

Bandić je kazao kako ne namjerava dodavati ulje na vatru, no da se njega u Holdingu ništa ne pita niti o ičemu obavještava.

– Ja nema uvid u događaje u Holdingu -rekao je Bandić koji je kazao da ga se sjete samo kada treba potpisati poskupljenja, što je nazvao nekorektnim da se odgovornost za taj nepopularni potez prebacuje na njega.

– Ja nemam uvid u rad Holdinga, ne znam što je s planom investicija, a to bi prvo trebalo donijeti, a tek onda ići s poskupljenjima. To je abeceda – rekao je Bandić.

Gradonačelnik je na kraju ponovio kako traži da se svi očituju o poskupljenjima u Holdingu te preuzmu odgovornost za tu odluku.