TRESLA SE BRDA RODIO SE MIŠ: Čistoća nedužna, ipak odvajaju otpad!

'Nije došlo do miješanja otpada, odgovorni će snositi posljedice!' - poručila je glasnogovornica Senka Knežević

Tresla se brda, rodio se miš! Tako bismo opisali zbrku koja je nastala nakon što je gradski zastupnik, Renato Petek, objavio snimku na svom Facebook profilu, a na kojoj djelatnici Čistoće, barem se tako isprva činilo, otpad iz različitih spremnika prazne u isti kamion. Video je u kratkom roku postao senzacija. Međutim, senzacija se uskoro pretvorila u veliku pogrešku, što su potvrdili i iz Zagrebačkog holdinga.

– Prilikom pražnjenja ovih spremnika nije došlo do nikakve pogreške. Pražnjeni su metal i plastika u isto vrijeme, dakle nije došlo do miješanja različitih vrsta otpada – rekla je Senka Knežević, glasnogovornica Zagrebačkog holdinga.

– Odlučio sam objaviti ovu snimku kako bih mogao dobiti odgovore na neka pitanja jer očito drugog načina nema – kazao je Petek.

Šest je mjeseci, tvrdi Petek, slao upite u Zagrebački holding i tražio odgovore na pitanja koja ga muče.

– Koje tvrtke u gradu Zagrebu imaju ugovor vezan za zbrinjavanje plastičnog otpada, koliko su otpada dosad sortirali i koji je to omjer u odnosu na ukupni otpad koji je prikupljen s ulica grada Zagreba – pita se zastupnik.

– Meni je žao što ova situacija nije iskomunicirana na najbolji mogući način i ovim se putem ispričavam medijima, jer su imali pravo dobiti jučer cjelovitu informaciju – izjavila je Knežević.

No, odgovorni će za ovu situaciju snositi posljedice – poručila je glasnogovornica.

– Podsjećam da je širenje lažnih vijesti i uznemirujućih glasina sukladno kaznenom zakonu – kazneno djelo. Zagrebački će holding u ovom trenutku razmotriti sve pravne elemente ovog događaja i objave ove snimke i poduzeti sve pravne radnje koje mu stoje na raspolaganju u zaštitu svojih interesa.

Stigle su reakcije gradonačelnika Milana Bandića.

– Drugo im ništa nije preostalo nego da lažu, petljaju i podvaljuju. To je njihov sastavni dio posla. Ja bih na njihovom mjestu bio konstruktivan, ukazivao na greške koje čini gradonačelnik, jer nisam ni Bog ni svetac, a ono što je dobro – pohvalio bih i afirmirao, a ne insinuirao i lagao – ogorčen je bio čelnik metropole.

– Ako oni smatraju da je traženje odgovora na pitanja koja zanimaju građane i zastupnike u Gradskoj skupštini način da završimo na sudu – to je u redu – smatra Petek.

Beskrupulozne laži, poručio je Bandić, tolerirati neće.

– Pa nismo mi bedasti da ljude molimo da prvo razdvajaju pa da bacamo sve na istu hrpu. Pa nismo se mi dreka napili! – izjavio je gradonačelnik.

Napili ih se ili ne, jedno je ipak sigurno. Otpad je vruća tema o kojoj se ne prestaje raspravljati, a prema svemu sudeći niti se namjerava.