Cijene na Gradskim grobljima ipak se ne mijenjaju, prijedlog pojeftinjenja usluga nije prošao u Skupštini

Oporba je tražila vraćanje cijena naknade za održavanje groblja i osnovnih usluga ukopa i kremiranja na cijene prije poskupljenja u rujnu 2019., no taj prijedlog nije usvojila skupštinska većina pa sve ostaje kako je i dosad bilo.

Foto: Zagrebancija.com

Na prijedlog oporbe, na dnevni red 36. sjednice Gradske skupštine uvrštena je i rasprava o cijenama usluga Gradskih groblja. Naime, u rujnu prošle godine mnoge usluge su poskupile pa je dio građana ostao neugodno iznenađen uplatnicama koje su im početkom godine stigle u poštanske sandučiće. Zbog krize koja se odrazila na novčanike mnogih, zastupnik Marko Torjanac je predložio povratak na stare cijene – one koje su bile na snazi do rujna 2019.

“Osnovne usluge ukopa nisu luksuz. To je nešto na što smo svi osuđeni. Nužno je pokopati svoje najmilije i sugrađane. Umjesto da se ide prema tome da se te osnovne usluge učine besplatnima, njima se cijena povisuje kao da se radi o ekonomskoj, tržišnoj djelatnosti”, pojasnio je Torjanac te pozvao zastupnike da podrže njegov prijedlog.

Direktor podružnice Gradska groblja Patrik Šegota pojasnio je zbog čega je do poskupljenja uopće došlo.

“Zakonski nije moguće provesti retrogradno vraćanje cijena. Građani su tražili višu razinu usluge na gradskim grobljima, a mi smo im to i ponudili. Gradska groblja su u cilju povećanja kvalitete ovih usluga uložila više od 40 milijuna kuna u infrastrukturu groblja. Osim toga, Gradska groblja su nositelj certifikata najveće pogrebničke norme za najvišu razinu pogrebničke usluge. Usporedbom cijena, Grad Zagreba spada u sredinu visine cijena ukopa u cijeloj Hrvatskoj pa smo ovom korekcijom cijena napravili ono što je potrebno građanima, a to je da im povećamo kvalitetu usluge koju su tražili.”

Dijelu zastupnika ova izjava se nije svidjela.

“Ovo je dosta šaljiva izjava da su ljudi sami tražili povećanje kvalitete usluga, a onda smo im mi povećali cijene osnovnih usluga za 50 i 60 posto da bi izgradili parking na kojem će Zagrebparking naplaćivati parkiranje i zarađivati”, komentirao je zastupnik Stanko Kordić.

“Cinično je reći da je vraćanje cijene na staro protuzakonito. X puta je gradonačelnik digao cijene pa vraćao na staro. Dapače, i za ovo je govorio da će razmotriti inicijativu za vraćanje cijena na staro”, tvrdi Tomislav Tomašević.

Šegota ističe da je do sada 85 posto korisnika platilo svoje godišnje obveze, a do kraja godine očekuju da će doći do 95 posto. Većina na kraju nije podržala ovaj prijedlog pa sve ostaje nepromijenjeno – odnosno i dalje po nešto višim cijenama.