Cicvarić: AKZ je svaki mjesec završio u plusu

Ante Cicvarić

Autor: Ana Pejić 9/14/2011 15:25

Gost emisije Svakodnevica u utorak je bio Ante Cicvarić, voditelj Podružnice Autobusni kolodvor Zagreb.

Statističkom analizom prijevoza putnika u prvoj polovici godine, u cestovnom je prijevozu prevezeno gotovo 27 milijuna putnika, što je za nepunih sedam posto manje u odnosu na prošlu godinu za isto razdoblje. Iz Autobusnog kolodvora Zagreb saznali smo da je očekivani manjak za ovu godinu u odnosu na proteklu iznosio oko dva posto. No, iako nije bilo nikakvih velikih događanja u regiji i okolici, minus je bio neznatan, svaki mjesec je završio u zaradi.

Ono što u AKZ-u imaju pod evidencijom je da se ljeti dnevno proda oko 5000 karata, blagdanima rekordnih 7000, dok vikendima i van sezone brojka varira između 2500 i 3500 dnevno prodanih karata. Najviše karata proda se u srpnju i kolovozu, kada se mjesečno proda između 130 i 150 tisuća karata, koji čine i do 40 milijuna kuna bruto zarade.

Stjepan Marković-.--.-Cijena karte varira, ovisno o prijevoznicima i njihovim ponudama koje imaju i brojne popuste. Najviše popusta imaju mladi koji najviše i koriste usluge AKZ-a. U ovoj godini nije bilo niti jedne prometne nesreće, a prijašnjih godina bilo ih je jako malo jer je sigurnost putnika na prvom mjestu. Kroz Autobusni kolodvor Zagreb mjesečno prođe između 10 000 i 15 000 autobusa. Upravo zbog tako velikog broja autobusa, iz AKZ-a vjeruju da će s vremenom mjesto sadašnjeg AKZ-a premjestiti na drugu lokaciju i to vjerojatno negdje preko Save.

Promet je opao, ali zbog dobre lepeze ponuda prijevoznika, AKZ ovu sezonu završava u plusu. Do kraja ove godine trebala se uvesti internet prodaja karata koja će olakšati i unaprijediti prodaju karata putnicima. Njihova web stranica do 1. rujna ove godine zabilježila je 3 000 000 posjeta, a dnevno bude i više od 10 000 posjeta, dok mjesečno tijekom sezone bude i 485 000 posjeta. Naglašavaju kako na sve upite i primjedbe građana uredno odgovaraju. Najprodavanije karte su za domaća mjesta poput Zadra, Splita, Rijeke, Osijeka i NP Plitvica.

Porast putnika u odnosu na proteklu godinu je, ovisno o gradu, između 2000 do 10 000 putnika, gdje se najveći porast bilježi u polascima za Zadar koji ujedno čini i oko 10 posto sveukupne prodaje karata na AKZ-u. Što se tiče inozemstva najprodavaniji broj karata usmjeren je na Beograd, Beč, Sarajevo i München.

Na području kolodvora nalazi se 88 parkirnih mjesta te jedna zaustavna traka koja je besplatna. Policija je dobila prostoriju na korištenje kako bi i u uniformi i u civilu mogli obratiti pozornost na sigurnost u AKZ-u ali i distancirati beskućnike. Cijena korištenja toaleta je tri kune i ta se cijena nije mijenjala od davne 1998. godine. U ponudi je i garderoba za stvari uz dovoljan broj mjesta gdje putnici mogu malo odmoriti i pričekati drugi autobus. Na AKZ-u se nalazi i veliki broj bankomata koji zastupaju sve banke. Sva dizala su u funkciji, a jedne pokretne stube koje ne rade su u tijeku nabave. Kako AKZ radi 365 dana u godini, 24 sata dnevno i dana tjedno, važno je naglasiti da je zaposlenicima izuzetno važno da se građani osjećaju ugodno dok borave na AKZ-u.