Zagreb – uzor ostatku Hrvatske u udomljavanju pasa

Zagreb je najspremniji grad u Hrvatskoj za provedbu novog Zakona o zaštiti životinja. Na akciji Udomljavanje je fora istaknuto da broj udomljavanja pasa u Zagrebu kontinuirano raste

FOTO: Prorsus komunikacije

Akcijom Udomljavanje je fora građani su upoznati s novim Zakonom za zaštitu životinja. Zakon je stupio na snagu 26. listopada, a do kraja iduće godine sve županije trebaju imati skloništa za nezbrinute životinje s najmanje 50 smještajnih mjesta. U skloništima je zabranjeno usmrćivanje pasa.

– Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba najstarije je ‘no kill’ sklonište u Hrvatskoj. Upravo bi njegov način rada trebao postati uzor drugim skloništima u zemlji – istaknuo je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zatražio je od građana da budu odgovorni pri nabavljanju kućnog ljubimca.

– O nabavljanju kućnog ljubimca treba dobro razmisliti i o svemu se dobro informirati. Kada bi ljudi tako pristupili nabavljanju ljubimca, u skloništima ne bi bilo napuštenih pasa – kazao je Milan Bandić.

Novi zakon donosi veće kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca. One sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.

– Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj udomljenih pasa. Broj pasa koji na taj način pronalaze novi dom, svake godine raste za deset posto. Veliku ulogu u tome imaju naše edukativne i promotivne aktivnosti. Među onima koje planiramo u idućih mjesec dana je predstavljanje kalendara s fotografijama dumovečkih pasa kroz četiri godišnja doba – kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Akciju Udomljavanje je fora tradicionalno organiziraju Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba u suradnji s udrugom Prijatelji životinja.