Breakdance verzija Puccinijeva opernog klasika

Breakdance plesači pod vodstvom koreografa Vladimir Atomic Smud stvorili svoju viziju opere 'Madame Butterfly'

Autor: Maja Gujinović 11/20/2009 12:42

Puccinijevo remek djelo, opera Madame Butterfly, od svoje premijere u milanskoj Scali 1904. godine, postala je jedna od naizvođenijih opera u svijetu i pravi klasik na kazališnim daskama.

Nebrojenom nizu scenskih, glazbenih i filmskih interpretacija ove opere, pridružit će se i jedna sasvim originalna izvedba po viđenju mlade skupine breakdancerera, koja će se premijerno izvesti ovu subotu, 21. studenog, na Sceni Gorica u Pučkom Otvorenom Učilištu Velika Gorica.

Riječ je o break – operi ‘M Butterfly’u koreografiji velikogoričkog plesača Vladimira Smuda, u kojoj se poznata operna tema na sasvim originalan način pretvara u suvremeni urbani spektakl.

Druga premijera u studenom na Sceni Gorica-.-Scena Gorica-.-Breakdance plesači pod vodstvom koreografa Vladimir Atomic Smud stvorili svoju viziju opere 'Madame Butterfly'

Inspirirani spojem zapadnjačke i tradicionalne japanske kulture, breakeri će proizvesti svijet koji nastaje iz pokreta, te rekonstruirati urbani Japan ‘harajuku’ dječaka i djevojčica.

Harajuku je inače originalno ime željezničke postaje u četvrti Shibuya u Tokyu, a naziv je danas diljem svijeta sinonim za mladenačku subkulturu otkvačenog stila odijevanja.

Taj neobičan dekadentan i ekscentrični svijet donosi na scenu gotski stil, mješavinu punka i klasike. Iz spoja visoke operne umjetnosti i ulične pop-kulture proizlazi neka nova vrsta tragičnog.

Nakon drame ‘Osvrni se gnjevno’ Paola Magellia ovo je druga premijera ovaj mjesec na daskama Scene Gorica.

Na sceni će zaplesati Vladimir Stomic Smud, Karolina Šuša, Elvis Hodžić, Martina Dezga i Filip Užarević. Za kostime se pobrinuo priznati modni dizajner Oliver Jularić, a za glazbu i scenografiju Tomislav Čurković.