Brat i sestra, Albert i Kveta, smeđi medvjedi, novi su doseljenici Zoološkog vrta Grada Zagreba

Kveta je energična i ima instinktivne pokrete prave ženke, a Albert je staloženiji i polako istražuje svoj teritorij

Brat i sestra, Albert i Kveta, smeđi medvjedi, novi su doseljenici u nastambu za medvjede Interpretacijskog centra zaštićene faune Hrvatske, koji je izgrađen u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“.  U utočištu u Slovačkoj je bilo premalo mjesta za njih tako da je srećom zagrebački zoološki vrt postao njihov novi dom. Inače, Europski smeđi medvjedi najveće su zvijeri koje žive u Hrvatskoj.

Ravnatelj Ustanove Zoološkog vrta Grada Zagreba, Damir Skok naglasio je da će Interpretacijski centar pomoći u daljnjem podizanju svijesti o zaštiti medvjeda u prirodi. Zoologinja Dijana Beneta istaknula je da su sretni što su medvjedima omogućili novu nastambu. Prije su medvjedi u zagrebačkom zoološkom vrtu živjeli u nastambu od 270 kvadrata, a nova nastamba je 7 puta veća od prethodne. Naši novi medvjedi konstantno nešto istražuju, gledaju, čačkaju i njuškaju. Kako bi im omogućili što kvalitetniji život, stavili smo im igračke u nastambu koje su primjerene njihovoj veličini i snazi”, kazao je Alan Kušić, voditelj sektora Zvijeri u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

Novom nastambom imitiraju njihovo prirodno stanište, a imaju i medicinski kavez gdje će ih učiti na vaganje i uzimanje potencijalne terapije ako će biti potrebno. Po karakteru su Albert i Kveta različiti. “Kveta je energična i ima instinktivne pokrete prave ženke, a Albert je staloženiji i polako istražuje svoj teritorij”, rekla je zoologinja Dijana Beneta. “Advent u zoološkom počinje 26.11., a bit će inspiriran Šumom Striborovom i Pričama iz davnine”, zaključio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.