Božinović o mjerama

Mole se svi građani za pridržavanje epidemioloških mjera

Foto: Civilna zaštita
Foto: Civilna zaštita

Na upit o rastu broja zaraženih omikronom Božinović je rekao kako “ne može biti decidiran”. “Ne bih isključio da se radi o većem broju omikrona u odnosu na ono što je dosad sekvencionirano”.

Na pitanje o mjerama kaže: “Ovo što smo rekli za Novu godinu, do dva sata ujutro, to će ostati. Mjere koje smo produžili danas, vjerojatno se do idućeg tjedan neće ništa mijenjati. Pratit ćemo situaciju. One ostaju do daljnjega na snazi.” Dodaje i da se provode brojna istraživanja kako bi Vlade mogle donosti optimalne odluke.

“Ako ovaj porast broja novozaraženih nije zbog okupljanja za Božić, onda bi mogao biti od omikrona”, kaže. Dodaje i da većina epidemiologa misli kako ovi brojevi nisu posljedica Badnjaka.

“Okupljanja bez kontrole nisu dobra, nisu dobra od prvog dana epidemije. Okupljanja na kojima se ne vodi računa o temeljnim epidemiološkim mjerama ne možemo podržati”, govori Božinović na pitanje o “slobodnim dočecima” poput onog u Sinju. Kaže da nikako ne može podržati takve pozive. Navodi i primjer otkazivanja javih okupljanja na otvorenom u Istri i dodaje da je to primjer odgovornog ponašanja.

“Što se tiče onoga što će se eventualno dogoditi, vidjet ćemo izvješća službi i Stožera. Ako je netko kršio baš preporuke koje bi se trebale poštivati”, govori.

O tome hoće li u novogodišnjoj noći biti kontrole, kaže da će biti “određene kontrole”

“Toliko je objekata, a toliko malo ljudi u inspekcijskim službama da je nemoguće pokriti sve. Očekujemo i nadamo se da je velika većina građana racionalna i da neće ići tamo gdje je rizik za njihovo zdravlje”, tvrdi Božinović.

O tome hoće li mogući skok broja oboljelih nakon blagdana biti razlog za uvođenje novih mjera kaže: “Prilagođavat ćemo se epidemiološkoj slici i istraživanjima i analizima širom svijeta. Moramo voditi računa o puno aspekata, ali kad govorimo o omikronu, očito se radi o valu širenja koronavirusa koji nije usporediv s onim što je bilo prije, odnosno o svemu onome što znamo o širenju koronavirusa u posljednje dvije godine”, zaključio je Božinović.