Bozanić: Ponosni smo na našu braću đakone

Autor:: Irija Čajavec 12/5/2009 14:06

-.-Davor Hranjec-.-Danas se u zagrebačkoj Katedrali odvijala ceremonija zaređivanja trinaest đakona iz Zagrebačke Nadbiskupije, pod vodstvom kardinala Josipa Bozanića. Ceremonija je trajala dva sata, a brojni su vjernici došli popratiti ovaj crkveni događaj.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU REĐENJA ĐAKONA

– Dragi kandidati za sveti red Đakonata, srdačno vas pozdravljam i iskreno se radujem što ste prihvatili Božji poziv te svoje živote spremno položili u Njegove ruke. U ime cijele Crkve, ovdje sa zahvalnošću pozdravljam vaše drage roditelje i rodbinu – glasio je pozdrav đakonima i njihovim obiteljima kardinala Josipa Bozanića.

– Ponosni smo na naše sinove i braću što su odabrali ovo časno zvanje te im želimo svu sreću u budućnosti -glasio je odgovor obitelji ređenih đakona.

Svaki svećenik prvo postaje đakon, pa onda svećenik. U novije vrijeme Crkva zaređuje za đakone i oženjene muškarce koji doživotno ostaju đakoni i ne mogu postati svećenici. Kao i kod svećeničkog ređenja, biskup je onaj koji podjeljuje đakonsko ređenje za vrijeme euharistijske službe. On (ili netko drugi u njegovo ime) proziva buduće đakone i poziva ih da ozbiljno prihvate službu i odgovornost đakona.

-.-Davor Hranjec-.-Zajednica pjeva i moli Litanije svih svetih dok su kandidati prostrti na zemlji i ponizno čekaju čas milosti. Potom samo biskup polaže na njih ruke i izriče svečanu posvetnu molitvu. Posebno je svečan čin kad im se predaje evanđelje, jer je naviještanje Radosne vijesti (kao i za biskupa i svećenika) njihova primarna služba.

Đakonu bivaju povjerene sljedeće službe: podjeljuje poput svećenika na svečan način sakrament krštenja, čuva i dijeli euharistiju (ipak tek svećenik smije predsjedati euharistijskom slavlju i moliti euharistijsku molitvu sa zazivom Duha Svetoga i riječima ustanove euharistije), prisustvuje vjenčanju i u ime Crkve blagoslivlja mladence, smije nositi umirućima popudbinu (svetu pričest s molitvama za umiruće), naviješta Riječ Božju, poučava i potiče narod, predsjeda bogoslužju i molitvi vjernika kod sprovoda.

Prema tome, đakoni su velika pomoć biskupu u brizi za svoje vjernike po župama biskupije.