Zagrebačka županija osigurala besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce

Sporazume o sufinanciranju udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava i provođenju postupka javne nabave potpisao je danas župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola

Foto; Press materijal, Zagrebačka županija

Prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici za koje će Zagrebačka županija izdvojiti 12 milijuna kuna.

Cijene udžbenika razlikuju se od razreda do razreda, a Zagrebačka županija financirat će fiksni iznos od 470 kuna po učeniku za nabavu obveznih udžbenika, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima osigurati ostatak sredstava do tržišne vrijednosti udžbenika te za nabavu dopunskih nastavnih sredstava za učenika sa svog područja. Inače, trenutno na području Zagrebačke županije osnovnu školu pohađa 25.523 učenika.

– Besplatni udžbenici financijski će rasteretiti roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području. Samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Zagrebačka županija, izuzme li se grad Zagreb, najviše od svih županija u RH  izdvaja sredstava za nabavu udžbenika. U tijeku su dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, energetska obnova OŠ Dubrava, gradnja sportske dvorane u Posavskim Bregima, obnova PŠ u Gornjem Desincu. Također, sudjelujemo u rekonstrukciji OŠ Kupljenovo, projektiramo osnovnu školu u Strmcu, a do kraja godine, nadam se, energetski ćemo obnoviti i OŠ Braće Radić u Kloštru Ivaniću – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti Zagrebačka županija.

– Škole će sa zadovoljstvom na sebe preuzeti ‘slatku brigu’ oko nabave udžbenika jer je to od velikog značaja za djecu i roditelje – rekao je ravnatelj Osnovne škole Božjakovina Jure Mišković.

– Zagrebačka županija pravi je primjer kako Županija vodi brigu o ravnomjernom razvoju, a veliku pažnju posvećuju ruralnim područjima. Općine Krašić s velikim zadovoljstvom će osigurati dodatni iznos za dopunska nastavna sredstva, a siguran sam da će to napraviti i ostale općine i gradovi – zaključio je načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik.

Pravo na korištenje udžbenika imat će redoviti učenici osnovnih škola na području Zagrebačke županije, osim učenika koji su ostvarili pravo na besplatne udžbenike temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima, učenici koji su upisani u škole izvan područja županije te učenici koji pravo na besplatne udžbenike ostvaruju po nekoj drugoj osnovi. Nakon završetka nastavne godine 2018./2019. učenici su dužni vratiti sve zadužene udžbenike školama, radi korištenja u idućim generacijama.