Besplatna vožnja uspinjačom u prosincu

Uspinjača za Gornji grad

Autor: V.J. 12/2/2011 15:34

U povodu 120 godina Zagrebačkog električnog tramvaja i 125 godina Siemensa u Hrvatskoj Zagrepčani imaju mogućnost besplatno se voziti uspinjačom cijeli prosinac.

– Gradnja uspinjače u Zagrebu spominje se još 1886. godine u pismu Siemensovog bečkog zastupnika kao mogući posao i to je prvi pisani dokaz o Siemensovom zanimanju za ovaj prostor – rekla je Sonja Nušinović Popovac, direktorica korporativnih komunikacija Siemensa Hrvatska, objašnjavajući zašto je tvrtka Siemens izabrala baš uspinjaču kao početnu točku obilježavanja obljetnice.

– Uspinjača za Gornji grad ima važno mjesto u povijesti i u sadašnjosti grada. Riječ je o zakonom zaštićenom spomeniku kulture i nezaobilaznoj turističkoj atrakciji Zagreba – ispričao je Eugen Bohaček, voditelj Pogona uspinjače.

Bohaček se pohvalio činjenicom kako od samog početka rada uspinjače nije došlo do nijedne nesreće, bez obzira što su ovo prijevozno sredstvo u početnim godinama zvali “uspinjača – zapinjača”.

Uspinjača za Gornji grad inače je najstarije prijevozno sredstvo organiziranog javnog prijevoza putnika u Zagrebu, a u usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara najkraća je na svijetu.