Bandić u središtu Zagreba postavlja spomenik dr. Franji Tuđmanu

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu bit će smješten na sjevernoj strani Sveučilišne livade, uz ulicu grada Vukovara. Kao izvođač spomenika odabran je poznati kipar Kuzma Kovačić, a potpisanim ugovorom sa gradonačelnikom Bandićem, sve pripreme za izradu skuplture mogu i službeno početi

Zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako, o podizanju spomenika dr. Franji Tuđmanu, razmišlja već dugi niz godina.

– Ima trenutaka u životu, kad čovjek malo zastane i malo zašuti. A ima trenutaka u životu kada je ushićen, i to se može nazvati povijesnim trenutkom. Ovo danas što radimo ovdje, točno je da je moja ideja da se to napravi. Ovo je ishodišna točka grada Zagreba, ovo je ishodišna točka Lenucijeve potkove i ovo je prvi hrvatski predsjednik zaslužio – istaknuo je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Spomenik će biti smješten na sjevernoj strani Sveučilišne livade, a prema ideji odabranog kipara, trebao bi biti brončane boje i stojeće figure.

– Prema onoj skici koju sam na na natječaju dao i prema izvedbenoj skici koju upravo radim, koja je nešto nešto veća, visina spomenika bit će oko 3,5 metara. To je idealno za ovu prostornu situaciju, te će sam spomenik kao simbol biti dovoljno rječit – objasnio je kipar Kuzma Kovačić.

Potpisivanju ugovora prisustovao je i sin prvog hrvatskog predsjednika, kojega je ovo posebno dirnulo.

– Radi se o dvije dimenzije. Jedna je osobna, koja je jasna stvar da je čovjek zadovoljan i ponosan, ali s obzirom da od Aristotela pa nadalje, svi smo mi politička bića onda je daleko važnije to priznanje koje Grad Zagreb daje prvom hrvatskom predsjedniku – zaključio je Miroslav Tuđman.