Bačićevi inspektori s USKOK-om u istrazi GUP-ova

Autor: Sanjin Španović 5/5/2011 17:54

Inspektori Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prije nekoliko dana pismeno su obavijestili nadležne u Skupštini da žele, temeljem naloga USKOK-a dobiti uvid u originale GUP-ova i UPU-a koji su obuhvaćeni istragom DORH-a u aferi malverzacija oko ispravaka i izmjena prostornih planova.

-.-www.mzopu.hr-.-Branko BačićObzirom na fizičku veličinu tih karata, inspektori resora ministra Branka Bačića ne namjeravaju ih izuzeti iz Skupštine, već ih pogledati i napraviti službeni zapisnik koji bi postao dokazni materijal istrage. Glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević nije nam željela ništa komentirati vezano za ovu akciju obzirom da je riječ o istrazi USKOK-a. No, neki naši sugovornici tvrde nam kako je ovaj potez dokaz da DORH i USKOK užurbano rade na ovom slučaju te kako činjenica da se traže uvidi u originale pokazuje da je riječ o završnoj fazi istrage.

Saucha: Cijela istraga predugo traje

Neki naši sugovornici iz USKOK-a kažu da bi se do kraja mjeseca čak moglo znati hoće li u ovom slučaju biti dignuta optužnica ili ne i protiv koga sve. Na naše izravno pitanje kakve su šanse da prvooptužena u ovom slučaju bude Greta Augustinović Pavičić, bivša tajnica Skupštine koja se smatra najodgovornijom, odgovor nismo mogli dobiti niti neslužbeno.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-SDP-ovci Ivana Mlinar Horvat i Tomislav SauchaTomislav Saucha, predsjednik Povjerenstva u Skupštini koje je nedavno ispitivao jesu li se pod krinkom ispravaka zapravo radile nezakonite izmjene GUP-a nije želio previše pričati o ovoj temi, također iz razloga što ne želi komentirati istrage USKOK-a.

– Mogu samo reći ispred Povjerenstva Skupštine da smo malo razočarani što cijeli slučaj tako dugo traje – kazao nam je Saucha.

Podsjetimo, Povjerenstvo je u svom radu provjerilo 58 ispravaka koji su objavljeni u Službenom Glasniku Grada Zagreba. USKOK ih je kontaktirao nakon održane šeste sjednice te su mu dostavljeni zaključci o provjerenim ispravcima iz kojih se moglo vidjeti o čemu je zapravo riječ. USKOK je, u rekordno brzom roku, zaključio kako postoje elementi za pokretanje istrage, te su naložili policiji da krenu s istragom. Policija je od Skupštine zatražila da im se dostavi kompletna dokumentacija 13 ispravaka za koje oni smatraju da ima elemenata kaznenog djela.

KRONOLOGIJA AFERE GUP:

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-16.6.2010. – Potpredsjednica Skupštine Tatjana Holjevac slučajno je na jednom odboru primijetila da je u Glasniku od 16. ožujka 2009. objavljen izmijenjeni Urbanistički plan uređenja “Munja”, kojeg je Skupština donijela 2008. Holjevac je upozorila na ovu nepravilnost te zatražila da se istraži kako je moguće da se skupštinska odluka objavi drugačije nego što je donesena. Skupština kasnije odlučuje osnovati Povjerenstvo koje će istražiti slučaj, a Zagreb dobiva još jednu građevinsku aferu.

6.7.2010. – U javnost je iscurila informacija kako se Generalni urbanistički plan pokušao mimo odluke zastupnika gradske Skupštine nepravovaljano značajno izmjeniti i 2009. godine u aktualnom sazivu Skupštine, no u tome je aktere tog pokušaja spriječala sadašnja tajnica Skupštine Jadranka Blažević. Jurica Meić i Tomislav Saucha kasnije potvrđuju te navode opisujući kako se Bandić derao na Jadranku Blažević jer je sve poslala na očitovanje Marini Matulović Dropulić koja svojim potpisom odgovara da je riječ o nelegalnom pokušaju izmjene GUP-a.

-.--.-UPU Središća sa zonama namjene13.7. 2001. – Skupština imenuje članove Povjerenstva koji idućih mjeseci jednom tjedno zasjedaju i istražuju jesu li se pod krinkom ispravaka radile nezakonite izmjene GUP-a. Otkriva se kako su jednim potpisom dizane etaže zgrada, povećanja potencijalne izgradnje sa 24 na 30 stanova ili primjerice povećanja veličine dopuštene izgradnje šoping centara.

22.11.2010. – Povjerenstvo završava sa radom i dostavlja izvješće u kojem navode kako je u razdoblju od 2006. do 2009., trećem gradonačelničkom mandatu Milana Bandića  objavljeno 248 pojedinačnih ispravaka prostornih planova, od kojih 215 je napravljeno protupropisno.

30.11.2010. – Na sjednici Skupštine raspravlja se o zaključcima Povjerenstva koji se jednoglasno, zajedno sa materijalima šalju DORH kao prijava, te Ministarstvu graditeljstva u kojem se traži njihovo očitovanje
08.12.2010. – Odjel za gospodarski kriminalitet zagrebačke policije počinje provjeravati dokumentaciju o nezakonitim ispravcima prostornih planova kojima se pogodovalo privatnim investitorima. Gradska skupština dobiva dopis iz policije u kojem su zamoljeni da dostave materijale koje je koristilo Povjerenstvo za provjeru činjenica o objavljenim ispravcima u službenom glasniku.