Aktualni sat završio s tek šest postavljenih pitanja, oporbeni zastupnici ogorčeni, Bandić tražio zaštitu digniteta

Na Aktualcu se obično postavi u prosjeku od osam do deset pitanja, većinom onih oporbenih zastupnika. Međutim, to danas nije bio slučaj.

FOTO: Ivan Novosel

Burno je bilo na Aktualnom satu 39. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba. Ogorčeni oporbeni zastupnici obrušili su se na ponašanje gradonačelnika Milana Bandića i poručili da im je sad stvarno dosta.

Naime, nakon što je gradonačelnik odgovor na pitanje zastupnice Tamare Čubretović o Imunološkom zavodu, prepustio gradskoj zastupnici Mirki Jozić, oporbeni Tomislav Tomašević i Matej Mišić požalili su se na povredu Poslovnika, objasnivši kako na pitanje postavljeno gradonačelniku ne može odgovoriti drugi zastupnik.

“Ja sam pomalo tužan. Tužan sam zbog zastupnika koji su reagirali na povredu poslovnika. Promašili ste cijelu loptu. Jozić je odgovarala kao članica te radne skupine koja osam godina pokušava otvoriti oči kod kojih je ključ. Da konačno i mi imamo svoj Pfizer”, branio se Bandić i nastavio do kraja Aktualnog sata u istom tonu.

FOTO: Ivan Novosel

Na Aktualcu se obično postavi u prosjeku od osam do deset pitanja, većinom onih oporbenih zastupnika. Međutim, to danas nije bio slučaj.

“Danas je postavljeno samo šest pitanja. Gradonačelnik ne poštuje minimum propisa po kojima funkcionira Gradska skupština, ne poštuje Statut, a ni Poslovnik, uzima si riječ kada i kako želi. Daje si za pravo, iako nema nikakve osnove za to, da odgovara na povrede poslovnika zastupnika. To nikada nigdje nije viđeno! Danas smo prvi puta vidjeli da na zastupnička pitanja oporbenih zastupnika mogu odgovarati drugi zastupnici u Gradskoj skupštini. Možete li zamisliti u Saboru da zastupnik postavi pitanje, a da npr. premijer Plenković zaduži Jandrokovića da odgovori na njega?”, kazao je Matej Mišić.

Posebno je ogorčena bila gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

“Taman kad smo pomislili da smo vidjeli sva gradonačelnikova vrijeđanja, danas je on u javnom prostoru počeo koristiti jednu novu riječ, a to je – “popušiti”. To je nedopustivo. Ne odgovara na postavljena pitanja, govori što i kada želi, nije mu problem vrijeđati gradske zastupnike, čak i na račun onoga što imaju odjeveno. E, sad je bilo dosta. Svaki put kad se bude tako ponašao, mi ćemo na to upozoravati jer ovo više nema nikakvog smisla”, rekla je gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

FOTO: Ivan Novosel

S Mrak Taritaš se složio i Tomislav Tomašević.

“Od sjednice do sjednice razina Aktualnog sata sve je niža i niža. Rječnik koji se danas koristio nije ni za ulicu, a kamoli za Skupštinu ili prvog čovjeka grada. Imamo samo 60 minuta da postavimo pitanja i dobijemo odgovore na njih. Nismo dobili nijedan odgovor, osim uvreda. Čak ni pročelnici nisu htjeli odgovarati. Milan Bandić je privatizirao Aktualni sat i pretvorio ga, ne u komediju, već u tragediju. Nije više nikome smiješan”, poručio je Tomašević.

FOTO: Ivan Novosel

Aktualni bi sat trebao biti prilika za komunikaciju zastupnika i gradonačelnika, smatra gradski zastupnik Renato Petek koji se također našao na tapeti gradonačelnika zbog postavljenog pitanja.

“Ja sam samo htio doznati kako je moguće da osoba koja ima potvrđenu optužnicu u aferi Nadstrešnica, može biti zadužena od strane Grada Zagreba da pregledava zgrade i mijenja naljepnicu Osnovne škole Suvag, iz žute u zelenu. Kako da onda roditelji imaju povjerenja ako Grad angažira osobu koja je već bila optužena da je mijenjala dokumentaciju u prijašnjoj suradnji s Gradom Zagrebom?”, kazao je Petek.

“Vrijeme je izbora i treba isprovocirati gradonačelnika. Zaštitite moj dignitet! Ljudi koji uopće ne razumiju o čemu se radi i namjerno pokušavaju izazvati nered. Odgovorno tvrdim da sva djeca u Zagrebu mogu ići u sve škole. Ovo je insinuacija i konstrukcija, to je besramno, sramotno i tužno. Nemojte uznemiravati javnost sa svojim frustracijama. Vi Bandića sanjate, a sanjat ćete ga još dugo. Još dugo, dugo”, poručio je Bandić.