`Ako ne platimo dug, Radio 101 je pred stečajem´

Autor: Maja Gujinović 1/17/2010 9:40

Ako se do kraja mjeseca ne riješi dug Radija 101, koji se kroz godine lošeg poslovanja bivše uprave i Grada, popeo na brojku od 19 milijuna kuna, najpopularnija zagrebačka radio-postaja je pred vratima stečaja. Kako je objasnio predsjednik uprave ‘Stojedinice’ Drago Perić, dug je većinom nastao lažnim prikazivanjem stanja u poslovnim knjigama, koji se primijetio u službenoj reviziji obavljenoj nakon promjene vodstva radija, u studenom prošle godine.

Naime, većinskom odlukom suvlasnika ‘Stojedinice’, 78 sadašnjih i bivših djelatnika, smijenjeni su dugogodišnji predsjednik uprave Darijo Dusper, a dotadašnja direktorica programa, Tamara Pavlica je podnijela ostavku.

Doprinosi radnicima Radija 101 nisu uplaćeni još od veljače prošle godine-.-Marin Tironi / Pixell-.-Plakati Radija 101

– Najveći dio duga nastao je neplaćanjem PDV-a i doprinosa djelatnika, koji nisu uplaćeni od veljače prošle godine. U knjigama su se cijelo vrijeme prikazivali veći prihodi nego su doista bili – rekao je Perić, te dodao kako su takvi lažni podaci korišteni kako bi najčešće za dobivanje kredita. Dok je najveći dio duga potraživanje države, tu su i neisplaćeni honorari, Zamp, odašiljači i veze i drugi dugovi.

Kako bi Zagrepčanima otkrili ‘golu činjenicu’ o lošem stanju njihova najdražeg medija, Radio 101 je krenuo u kampanju s jumbo plakatima na kojima je slika golog, muškog tijela, koji su zadnjih dana osvanuli na ulicama.

>>> VIŠE O KAMPANJI RADIJA 101 PROČITAJTE OVDJE

 Perić: Tražimo od Grada pomoć jer je bio većinski vlasnik pa je dijelom i odgovoran za dug

 Pomoć za izlazak iz ove financijske krize, uprava radija će idući tjedan tražiti od Grada, kojeg smatraju jednim od odgovornih za nastalu situaciju.

– Grad je bio većinski vlasnik radija sve do 2008. godine, koji je na taj način i sudjelovao u radu radija ,pa je stoga i dijelom problema. Ako Grad vidi potrebu da jedan značajan javni medij, kao što je Radio 101, nastavi s emitiranjem, očekujemo od njih pomoć u obliku donaciju ili udio u proračunu – rekao je Perić.  Grad Zagreb je naime, nakon prodaje svog udjela suvlasnicima, ‘prodao’ i svakom od njih 50 tisuća kuna duga. U isto vrijeme Grad financira besplatne gradske novine Zagreb.hr, kojima je prošle godine dodijeljeno 20 milijuna, a ove 13 milijuna kuna. Siniša Bužan-.--.-

– Ne znam kakav je to interes između Grada i Zagreb.hr. Radio 101 je kao medij ipak daleko utjecajniji i značajniji za javnost, pa bi se ta sredstva ipak trebala rasporediti na način da se takva vrijednost spasi – rekao je Perić.

Radio koje nikada ne spava, izvlači se iz krize radom

Ipak, uz sve financijske probleme i mogućnost gašenja stanice ‘koja se nikad ne gasi’, radovi na poboljšanju Stojedinice nisu stale. Nova uprava je odmah nakon preuzimanja napravila petogodišnji plan. Već se neko vrijeme intenzivno radi na novoj programskoj shemi i novom dizajnu, a idući mjesec kreće i nova internetska stranica.

– Ne želimo stati i čekati da se nešto dogodi ili ne dogodi – zaključio je Perić.