UDOMLJAVANJE JE FORA: Predstavljene nove zakonske obaveze vlasnika kućnih ljubimaca

Prva ovogodišnja akcija "Udomljavanje je fora", održana je kako bi se ponovo istaknula važnost odgovornog ponašanja vlasnika kućnih ljubimaca. Neodgovorne vlasnike pasa možda potaknu nove zakonske odredbe, za čije nepoštivanje, kazne mogu iznositi od 6.000 do 30.000 kuna

Dobro je poznato kako je pas čovjekov najbolji prijatelj, a upravo to prijateljstvo proslavljeno je akcijom “Udomljavanje je fora”.

– No, nažalost nekad to prijateljstvo nije obostrano. Jednostavno čovjek prema psu ne pokazuje jednaku ljubav, već pokazuje neodgovornost, ali njoj se može stati na kraj – izjavio je Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja.

Akcija se održava s ciljem poticanja udomljavanja napuštenih životinja i odgovornog postupanja vlasnika prema kućnim ljubimcima. Tim povodom, podijelili su i dobre vijesti.

-U nacrt nove odluke o kućnim ljubimcima stavljeno je da će biti propisana trajna sterilizacija, odnosno ili će psi trebati biti kastrirani ili će se imenom i prezimenom stajati iza odgovornosti. Građani će moći birati ali nema između, ili imenom i prezimenom registracija ili kastracija i to je nešto što je zakon sada omogućio – objasnio je Oman.

Najavili su i pokretanje redarstva za životinje koje će krenuti u kontrolu mikročipiranja.

– Pohvala još jednom Gradu Zagrebu što će uvesti reda i biti opet među prvima koji će pokazati da svi oni koji se ne ponašaju prema životinjama kako treba, da će biti opomenuti zbog toga – dodao je Oman.

Neodgovorni vlasnici koji nisu izvršili svoju zakonsku obavezu neće samo biti opomenuti, već moraju platiti kaznu koja može iznositi do 6.000 kuna. Poznati prijatelj životinja je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je i ovoga puta došao u društvu svog najboljeg prijatelja, Rudija.

– Mi koji smo zaljubljeni u kućne ljubimce i prepoznali smo tu toplu emociju i interakciju između kućnog ljubimca i čovjeka, moramo tolerirati i uvažavati jedni druge – zaključio je Bandić.