OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA GLASA: Besplatni preventivni pregledi za građanstvo

Povodom Svjetskog dana glasa, stručnjaci su stavili naglasak na važnost preventivnog pregleda za osobe koje su promukle dulje od četiri tjedna

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake se godine, u Hrvatskoj otkrije preko 300 novih karcinoma grla, a po preživljavanju oboljelih pacijenata pri samom smo europskom dnu.

-To nije zbog toga što su naši kirurzi, naše zdravstvene ustanove loše, nego zbog toga što bolesnici dolaze kasno i u poodmaklim stadijima bolesti koje je zapravo jako teško, a ponekad i nemoguće liječiti – napomenuo je Krešimir Gršić, predsjednik Zagrebačke lige protiv raka.

Kako bi se te crne brojke smanjile, stručnjaci ističu kako je upravo jednostavan preventivni pregled prvi korak pri postavljanju ispravne dijagnoze.

– Svaka osoba koja je promukla dulje od četiri tjedna, a pritom je pušač, trebala bi se javiti svojem liječniku , koji će ga dalje uputiti otorinolaringologu, koji će jednostavnim tehnikama fizički pogledati što se s tim glasom zbiva – dodao je Gršić.

U rizične dobne skupine uglavnom spadaju muškarci, stariji od 40. godina.

– Koji jako puno puše, koji pritom konzumiraju velike količine alkohola ili ljudi koji rade u industriji kao što je kožna, kemijska, gdje je njihov gornji respiratorni sustav izložen različitim parama i kemikalijama koje udišu – objasnio je Gršić.

Kao, dio aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana glasa, za građanstvo su organizirani besplatni pregledi, a za iste nisu potrebne uputnice. Pregledati se možete 18. travnja, u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur, u Centru za ekspertnu medicinu te Poliklinici SUVAG, uz prethodnu telefonsku najavu. Ako osjetite dugotrajnu promuklost, gubitak glasa ili slične simptome, istima se možete obratiti tijekom cijele godine.