Jeste li već posjetili Gundulićevu 4? Požurite ako želite vidjeti petu najveću maketu željeznice Europe

Najpopularniji sadržaj na maketi je sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom

Foto: Press materijal / Backo Mini Express

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici br. 4, postala je jedan od najprepoznatljivijih turističkih sadržaja Zagreba.

Dječački snovi vrhunskog maketara Antuna Urbića Backa, te naganjanje malih vlakova u
početku na tavanu obiteljske kuće, prerasli su i dječaka i snove, te postali zaštitnim
turističkim znakom i sadržajem ovog dijela jugoistočne Europe. Pet godina godine marljivog i napornog rada da bi umanjeni svijet željeznice, cesta, vozila, ljudi, Zagreba i ostalih gradova kroz koje putuju vlakovi postali hrvatska maketarsko – turistička stvatnost – urodili su plodom.

Backo Mini Express odmah po otvaranju zaradio je epitet najveće makete te vrste u
jugoistočnoj Europi, a stalni porast turističkog posjeta, razlozi su za njezino proširenje i
postavljanje na tron jedne od najvećih u Europi.

Backo Mini Express je plod marljivog rada petorice Zagrepčana, koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države, koji je 85 posto hrvatski proizvod. Po najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe, u Gundulićevoj 4, u Zagrebu, na 75 četvornih metara prometuje više od sto vlakova osam sati svakog dana na čak 1.050 metara tračnica.

– Backo Mini Express trenutačno se proširuje i sadržajno obogaćuje na dodatnih 250 četvornih metara čime će postati peta najveća maketa te vrste u Europi – kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta, u povodu proširenja koji će Zagrebu donijeti titulu grada s jednom od najvećih maketa u Europi.

Uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Backo Mini Express dvije godine za redom
sudjeluje u projektu Advent u Zagrebu, sa svojim blagdanskim sadržajem i programom. I iz
godine u godinu bilježi izniman uspjeh kod domaćih posjetitelja doslovce od Konavla do Iloka, te rekordan posjet i interes kod stranih turista, koji se očekuju i ovog prosinca i blagdanskog vremena u Zagrebu. Najviše dolazaka Backo Mini Express od svog otvaranja do danas bilježi među gostima iz nama susjednih država, među kojima prednjače Slovenci, ali je bilo i posjetitelja iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

– Nakon turista iz regije, najviše smo evidentirali posjeta Nijemaca, te Austrijanaca, bilo je i Talijana, te Nizozemaca. Od prekooceanskih posjeta imali smo goste iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, te Južne Koreje, Indije, Kine i Australije – ukratko gotovo iz svih država svijeta imali smo posjetitelje najveće makete željeznice jugoistočne Europe. Razlozi popularnosti naših sadržaja na maketi su višestruki, a prije svega u obilju noviteta svake godine donosimo našim posjetiteljima – ocijenio je idejni začetnik projekta Backo Mini Expressa.

Najpopularniji sadržaj na maketi je sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima,
borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom. Njoj su se divili čak i posjetitelji te natjecatelji utrke Snow Queen Trophy- a koji svoj sportski posjet hrvatskoj metropoli koriste i za obilazak makete u Gundulićevoj ulici 4.

Uz veliko skijalište, na maketi je postavljena je replika srca Zagreba, točnije Tomislavov trg na kojemu za vrijeme Adventa imamo i klizalište, kao preslik stvarnosti u umanjenom maketarskom svijetu. Mali i veliki posjetitelji mogu i sami voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi što je posebni dodatni sadržaj svim “vlakoljupcima”, a s proširenjem na dodatnih 250 četvornih metara patentirat će se popriličan broj dodatnih sadržaja, među kojima i prvi puta u ovom dijelu Europe dizalo za vlakove kojim će se prenositi s prizemnog kata makete u podrumski dio izložbenog prostora makete.